x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele au negociat cu ministrul dobânzi la salarii

Sindicatele au negociat cu ministrul dobânzi la salarii

de Diana Scarlat    |    06 Apr 2011   •   13:01

Sindicatele din Învăţământ au fost invitate astăzi de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la negocieri privind plata eşalonată a salariilor câştigate în instanţă. Negocierile nu au încă un rezultat concret, în sensul că ministrul a promis că se va consulta cu membrii Guvernului pentru a găsi soluţii pentru propunerile sindicaliştilor care au ameninţat că dacă nu ajung la o înţelegere cu executivul pentru a li se recunoaşte încadrările obţinute în instanţă, vor megre până la CEDO pentru a-şi recupera sumele restante cu dobânda aferentă pe întreaga perioadă de întârziere.

Dacă ne uităm în legea 330, acolo spune clar că nici un salariu din ianuarie 2010 nu poate fi mai mic decât în decembrie 2009, iar din moment ce mi s-a recunoscut un salariu până la 31 decembrie 2009, trebuie să mi se recunoască şi mai departe. Noi asta am explicat ministrului, că statul va plăti şi dobânda şi rata inflaţiei din 2008 până în 2011, ceea ce înseamnnă două miliarde de lei în plus. Ar putea să scape mai ieftin dacă recunosc reîncadrarea din ianuarie 2010. O să atacăm şi la CEDO dacă scot legea prin care să plafoneze salariile. Ministrul a promis că va cere un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei, dar s-ar putea să fie tot un punct de vedere politic. Dacă Guvernul se încăpăţânează, statul va plăti cu 30% mai mult”, a declarat Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), după întâlnirea de la Ministerul Educaţiei.

Şi CNS Cartel Alfa, împreună cu Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia “Alma Mater” cer Guvernului să renunţe la asumarea răspunderii pe proiectul de act normativ prin care vrea să plafoneze veniturile salariale legale ale cadrelor didactice. Sindicaliştii spun că prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au creat premisele recalculării imediate a salariilor din 2010 şi 2011 pentru toate cadrele didactice. Sindicatele cer să se generalizeze aplicarea Legii 221/2008 pentru toţi profesorii din România, inclusiv prin alocarea sumelor de bani restante. “Guvernul poate solicita federaţiilor sindicale reeşalonarea datoriilor către cadrele didactice prin negocieri în privinţa modalităţii de acordare, dar este un abuz impunerea acestora printr-un act normativ neagreat”, a declarat Bogdan Hossu, preşedinte CNS “Cartel Alfa”, adăugând că Executivul trebuie să găsească resursele financiare pentru platat sumelor câştigate în insstanţă. Sindicalistul spune că o altă soluţie pentru rezolvarea problemelor din Eucaţie ar fi emiterea de către stat a unor Ordine de plată cu scadenţă la termen care să menţină sumele pe care le au de recuperat cadrele didactice.

“Premierul Emil Boc ar trebui să-şi dea demisia, numai că în cazul acesta probabil ar da o ordonanţă de urgenţă prin care să i se interzică să-şi dea demisia. Singura soluţie pentru profesori ar fi o măsură administrativă ca cea din 2004, care să generalizeze hotărârile judecătoreşti, pentru că sunt unii care n-au dat în judecată, alţii care au pierdut procesele. I-am spus astăzi minsitrului Funeriu să-l anunţe pe premier că aceeaşi discriminare se va păstra în continuare dacă nu se ia o astfel de măsură, iar justiţia nu are nevoie de încă zeci de mii de procese deschise de cei care n-au făcut-o până acum. Soluţia va fi aceeaşi: aplicarea Legii 221”, a declarat Constantin Ciosu, preşedintele FEN.

Sindicatele au refuzat să participe astăzi la şedinţa Comisiei de muncă a Consiliului Economic şi Social (CES), unde se discută Legea dialogului social. “Nu acredităm prin votul nostru un pachet de legi sociale care va bulversa şi mai mult piaţa forţei de muncă din România, după Codul muncii”, a declarat Bogdan Hossu, precizând că sindicatele nu vor participa nici mâine la întrunirea CES.

×