x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele din penitenciare, în doliu pentru drepturile încălcate

Sindicatele din penitenciare, în doliu pentru drepturile încălcate

de Violeta Fotache    |    25 Oct 2010   •   00:00

SNLP are 10 revendicări pentru Guvernul Boc şi ameninţă că vor fi depuse 8.000 de acţiuni în instanţă
"Toţi cei 8.000 de membri SNLP din 40 de penitenciare vor purta începând de marţi, 26 octombrie 2010, ora 6:30, banderole negre pe braţ, intrând oficial în doliu pe termen nelimitat. Banderolele se vor purta şi de către cei 1.000 de membri SNLP care vor participa în uniformă la mitingul din 27 octombrie 2010", a anunţat ieri Ştefan Teoroc, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP).

"Ne-au fost suprimate drepturile şi ucisă speranţa de viaţă! Ultima măsură să fim închişi şi noi! N-avem altă Şansă", susţine preşedintele SNLP. "Jumătate din viaţă trăim în penitenciar fără să ispăşim vreo pedeapsă, condiţiile de detenţie confundându-se cu condiţiile de muncă, iar sacrificiul nostru înseamnă siguranţa naţională! Şi noi vrem siguranţă. Siguranţa zilei de mâine! Nu vrem lux, vrem echitate!", se arată în comunicatul de presă prin care SNLP cere Guvernului să oprească distrugerea sistemului penitenciar.

Sătui de înlocuirea Constituţiei cu "derogări constituţionale", membrii SNLP au intrat în doliu pentru că au fost diminuate cu 25% a salariul, echipamentul, norma de hrană şi sporurile pentru condiţii de muncă ori pentru că le-au fost eliminate drepturi precum fondul de premiere şi salariul de merit. "Iar altele urmează (prima de vacanţă, al 13-lea salariu şi încă ceva din restul de salariu rămas)! Însă ratele la bănci nu se lasă ucise!", susţine preşedintele SNLP. "Doliu pentru pensii: Pensia la 65 de ani oricum nu o apucăm! Peste 50% din pensionarii sistemului mor în primii 5 ani. Doliu pentru codul muncii: A fost instaurată munca forţată! Plata orelor suplimentare este interzisă, munca nu! Doliu pentru respectul profesional: Am fost transformaţi din funcţionari publici în milogi publici! Demnitatea ne-a fost suprimată! Doliu pentru sentinţele prin care s-au câştigat drepturi neacordate: Executarea sentinţelor continuă să se reeşaloneze până când nu vor mai fi în viaţă cei care au caştigat procese contra statului. Le putem înmormânta şi pe ele! Doliu pentru contractele colective: Negocierile sterile sunt produsul aşteptat al unui dialog social mort! Doliu pentru drepturile sindicale: Ştim că şi ele urmează la zidul morţii!", se arată în comunicatul trimis redacţiei noastre.


REVENDICĺRILE GARDIENILOR

·Modificarea Proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit

din fonduri publice (creşterea coeficienţilor de salarizare ai agenţilor,
printre cei mai mici din proiectul de lege, menţinerea drepturilor salariale din statut).
·Anularea diminuărilor salariale (se vor depune 8.000 de acţiuni în instanţă).

·Plata orelor suplimentare şi a celor lucrate în repaus săptămânal sau de

Sărbători legale (continuă să se acumuleze fără nici o perspectivă de plată).
·Plan de măsuri pentru diminuarea numărului de ore suplimentare şi preîntâmpinarea efectelor creşterii numărului de deţinuţi cu 50% prin decizia Parlamentului European din 2008 (ocuparea cel puţin parţială a posturilor vacante).

·Respectarea regulamentelor privind executarea misiunilor (diminuarea

dispozitivelor vulnerabilizează salariaţii).
·Protecţia angajaţilor (emiterea ordinului de ministru privind apărarea salariaţilor de către angajator).

·Despăgubiri de risc (emiterea hotărârii de guvern prevăzută de statutul special).

·Reguli europene şi pentru personal nu doar pentru deţinuţi (până în prezent avem doar obligaţii europene).

·Investiţii în penitenciarele care se năruie (lipsa de personal generează

situaţii în care agenţii efectuează misiuni de pază câte 13 ore fără pauză, în
foişoare gata să cadă la o pală mai puternică de vânt).
·Modificări legislative (reglementarea regimului incompatibilităţilor eliminate pentru toţi funcţionarii publici, mai puţin pentru noi).

Reamintim că la instanţe secţiile care se ocupă de conflictele de muncă sunt deja în prag de colaps din cauza numărului mare de dosare înregistrate ca urmare a modificărilor legislative privind salariile şi pensiile. 

×
Subiecte în articol: observator