x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele reiau luni protestele legate de Codul muncii

Sindicatele reiau luni protestele legate de Codul muncii

06 Mar 2011   •   12:34

Potrivit calendarului stabilit de sindicalişti, acţiunile se vor desfăşura în judeţele Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa, Caraş-Severin, Olt, Vrancea şi Giurgiu. Până la 18 martie, principalele cinci confederaţii au programate acţiuni de stradă în toate judeţele.

Protestele au fost hotărâte de membrii birourilor executive ale federaţiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia.

Sindicatele reclamă faptul că, potrivit modificărilor propuse de guvern pentru Codul muncii, angajatorul "poate concedia personalul salariat prin proceduri extrem de simple şi poate folosi agenţiile de muncă temporară (samsari de forţă de munca ieftină), în loc să îşi mai bată capul cu contracte de muncă".

Tot noul Cod al muncii, spun sindicaliştii, permite angajatorilor "să îşi poată plăti toţi salariaţii cu salariul minim pe economie sau mai puţin, ca urmare a eliminării prevederilor legate de contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional". Sindicatele sunt nemulţumite şi de faptul că "angajatorii nu vor mai plăti sporuri şi ajutoare şi vor stabili unilateral durata timpului de lucru şi performanţele de muncă".

×