x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele se bat în proteste

Sindicatele se bat în proteste

de Diana Scarlat    |    14 Sep 2010   •   00:00
Sindicatele se bat în proteste

Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a anunţat declanşarea grevei generale pe termen nelimitat, începând cu 27 septembrie. Liderul SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat într-o conferinţă de presă că aproximativ 34.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici vor intra în grevă generală pe termen nelimitat şi este posibil să se solidarizeze cu această acţiune de protest şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Sindicaliştii cer revenirea la salariul avut înainte de diminuarea cu 25%, stoparea disponibilizărilor şi protecţia juridică a funcţionarilor publici. Potrivit lui Oprescu, greva generală va bloca activitatea în 350 de instituţii publice din administraţia publică centrală şi locală, precum Garda Financiară, Inspecţia Muncii, Protecţia Consumatorilor, CNSAS, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Garda Naţională de Mediu. Potrivit lui Oprescu, jumătate dintre funcţionarii publici au un salariu cuprins între 600 şi 700 de lei.

"Dacă vom reuşi să corelăm acţiunile sindicale şi cu alte federaţii, putem devansa data grevei generale în 22 septembrie, atunci când va fi un mare miting în Capitală, dar noi nu vom mai participa la pichetări şi mitinguri pentru că nu am rezolvat nimic cu aceste proteste", a mai spus Sebastian Oprescu, pe care însă îl contrazice Vasile Marica, preşedintele Sed Lex, care a declarat tot ieri presei că nici pe 22, nici pe 27 septembrie nu va fi grevă. Liderul Sed Lex a declarat că Alianţa s-a întrunit luni în Consiliul Naţional, luându-se decizia ca membrii de sindicat să nu mai iasă la pichete şi mitinguri, pentru că acestea nu au avut până în prezent nici un rezultat, singura acţiune la care vor recurge urmând a fi greva generală. Marica susţine că liderul SNFP s-ar fi inspirat de la Sed Lex în luarea deciziei de a declanşa grevă generală, dar "n-ar fi în stare să închidă nici o instituţie", pentru că "oamenii nu-l mai susţin". Liderul Sed Lex mai susţine că SNFP este în executare silită, deoarece nu şi-a plătit datoriile şi a cheltuit mai mult decât şi-ar fi permis.

Dincolo de conflictele între liderii sindicali, din care nu reiese clar până în prezent dacă se vor putea pune de acord în privinţa declanşării unor acţiuni comune, în calendarul protestelor de săptămâna viitoare este stabilită clar deocamdată data mitingului anunţat luni de CNSLR-Frăţia.   

Sindicaliştii de la CNSLR-Frăţia au anunţat un miting de proporţii pe 22 septembrie, în Capitală. Peste 20.000 de oameni vor participa la acţiunea de protest numai din partea acestei confederaţii, acţiune la care este posibil să se alăture şi alte federaţii sindicale. Mitingul de miercurea viitoare va fi precedat de un marş, evenimentele având loc în aceeaşi zi în care se va desfăşura şi protestul Federaţiei "Sanitas", care a anunţat luna trecută un miting în septembrie. Cei 120.000 de membri ai Sanitas au anunţat totodată că vor să dea statul în judecată pentru că le-au fost reduse salariile cu 25%. Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia, a declarat că a transmis celorlalte confederaţii propunerea de a face un protest comun, dar încă nu a primit semnale pozitive din partea acestora. "Îi aştept şi pe colegii mei de la celelalte confederaţii. Se pare că ei aveau în plan alte variante, unii doreau să picheteze sediul Guvernului mai multe zile la rând, alţii se gândesc să facă doar proteste în teritoriu, dar aştept zilele următoare confirmarea sau infirmarea din partea lor. Noi vom ieşi cu 20.000 de oameni în stradă, încercăm să organizăm mitingul în Piaţa Revoluţiei şi să ieşim în marş pe bulevard, începând cu ora 11", a declarat Marius Petcu pentru Jurnalul Naţional. Liderul sindical spune că prin această acţiune de protest atrage atenţia asupra faptului că politica de austeritate a Guvernului este pusă exclusiv pe umerii salariaţilor şi ai cetăţenilor simpli. Sindicaliştii de la CNSLR-Frăţia cer un salariu minim pe economie la nivel naţional de cel puţin 750 de lei, revenirea la salariile din 2009, stoparea disponibilizărilor, păstrarea actualei forme a Codului Muncii şi blocarea iniţiativei privind anularea negocierii la nivel de ramură. CNSLR-Frăţia a mai anunţat că va iniţia o acţiune cu caracter civic în care să aducă toţi nemulţumiţii din România la un protest, dacă acţiunea programată pentru 22 septembrie va rămâne fără rezultat. 


×
Subiecte în articol: observator