x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatul Rafinorul cere sprijin Guvernului pentru salvarea Arpechim

Sindicatul Rafinorul cere sprijin Guvernului pentru salvarea Arpechim

de Elly Cîrstea    |    29 Mar 2011   •   16:55

După ce în urmă cu cinci zile Petrom a anunţat că va închide Rafinăria Arpechim Piteşti pentru că are o eficienţă scăzută, reacţia sindicatului Rafinorul nu a întârziat să apară. Sindicatul Rafinorul s-a întrunit pe data de 28 martie în şedinţă de Consiliu şi spune că nu este de acord cu decizia grupului Petrom.

Sindicaliştii de la Arpechim cer sprijin Guvernului şi Ministerului Economiei pentru salvarea Rafinăriei, spunând că implicaţiile sociale ar fi uriaşe pentru judeţul Argeş, întrucât peste 1200 de oameni ar rămâne fără un loc de muncă:”Având în vedere că Rafinăria Arpechim, un obiectiv important al industriei româneşti, la care au fost făcute investiţii majore pentru modernizarea şi securitatea instalaţiilor, obţinându-se produse la cele mai înalte standarde, solicităm sprijinul Primului Ministru al Guvernului României, Ministerului Economiei, tuturor factorilor responsabili pentru găsirea de soluţii pentru salvarea Rafinăriei Arpechim, a peste 1.200 locuri de muncă”. În acelaşi comunicat se precizează că trebuie să fie luate în considerare ofertele de procesare (inchiriere) a Rafinăriei Arpechim şi sistemul integrat de funcţionare a Platformei Arpechim cu Oltchim Râmnicu Vâlcea:"Poziţia Sindicatului Rafinorul este următoarea: Petrom nu a întreprins totul pentru ca rafinăria să rămână în funcţiune, dar nici să fie vândută; nu s-a ţinut cont de implicaţiile economico-sociale; nu s-a ţinut cont de funcţionarea integrată a Platformei Arpechim cu Oltchim Râmnicu Vâlcea; reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere nu au întreprins totul, măcar pentru amânarea acestei decizii”. Sindicaliştii au mai precizat că în funcţie de evoluţia situaţiei nu este exclus ca în perioada următoare să fie declanşate acţiuni de protest.

Decizie de închidere

Grupul Petrom a anunţat că va închide rafinăria Arpechim Piteşti deoarece aceasta are o eficienţă scăzută şi nu a funcţionat anul trecut decât 3 luni iar compania nu a găsit un “cumpărător credibil”, capabil să o opereze.

Arpechim va fi folosită în continuare ca depozit iar angajaţii vor fi concediaţi şi vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechime. “Opţiunea vânzării, pe care compania a analizat-o în ultimul an, nu este fezabilă întrucât nu a fost identificat un cumpărător credibil care să dispună de expertiza şi resursele financiare necesare operării într-un mod sustenabil şi în siguranţă a rafinăriei. Pe de altă parte, investiţiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi, în principal, exportă produse finite”, potrivit unui comunicat al companiei.

“Cele două opţiuni evaluate până la acest moment pentru Arpechim au fost închiderea sau vânzarea. Propunerea închiderii permanente a Arpechim a venit după ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumpărător capabil să facă toate investiţiile necesare pentru operarea în siguranţă şi în mod sustenabil a rafinăriei. În plus faţă de provocările economice fundamentale - rafinărie mică, ineficientă şi fără ieşire la mare - mediul internaţional pentru această industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinării închise sau urmând a fi închise în Europa, după încercări nereuşite de vânzare”, a declarat, în comunicat, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.Valoarea totală a plăţilor compensatorii va fi de 10 milioane de euro. Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

×