x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sinistratii traiesc o noua drama

Sinistratii traiesc o noua drama

03 Aug 2004   •   00:00

Ploile abundente au facut prapad, la sfarsit de saptamana, in mai multe zone din Moldova, dar si in Alba. Doua persoane si-au pierdut viata si mai multe localitati au fost inundate.

NICU AMURARITEI, LAURA CERNAT

Inundatiile au provocat moartea altor doua persoane si noi pagube la sfarsitul saptamanii trecute in sase judete din zona Moldovei si in Alba, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. In judetul Alba, au fost inundate sase curti din localitatea Ocolis, precum si un drum comunal si unul judetean.

BACAU. Din cauza ploilor, a revarsarii raului Trotus si a afluentilor, precum si a scurgerii de apa de pe versanti din 28 iulie, ca urmare a despaduririi excesive in bazinele de receptie ale cursurilor de apa, au fost afectate localitatile Agas, Asau si Brusturoasa, respectiv o linie de medie tensiune, un post de transformare (72 de gospodarii fara curent electric), opt drumuri comunale si o linie ferata (pe tronsonul Adjud-Ciceu).

BOTOSANI. Ploile de sambata (de pana la 50,4l/mp la Botosani) au afectat reteaua de 20 kW Trusesti-Hudum, lasand sase localitati fara energie electrica.

IASI. Ca urmare a ploilor abundente, descarcarilor electrice, a scurgerilor de apa de pe versanti si revarsarilor din perioada 30 iulie-1 august au fost afectate localitatile Ciortesti, Comarna, Cotnari, Cristesti, Cucuteni, Dumesti, Harmanesti, Lespezi, Ruginoasa, Tatarusi, Tomesti si Ungheni. Apele au inundat 97 de case si anexe gospodaresti, patru obiective socio-economice, 8,63 kilometri de drum national, judetean si comunal, 1.431 de hectare de teren agricol, 33 de fantani. De asemena, au fost afectate 11 linii de energie electrica, 122 de posturi de transformare, 47 de localitati ramanand fara energie electrica. In comuna Baiesti, ca urmare a ruperii cablurilor de la reteaua electrica, a murit electrocutata Ana Maria Marin (8 ani). Fetita se indrepta spre magazinul satesc si a atins unul din conductori, descarcarea electrica provocand moartea instantanee.

NEAMT. Precipitatiilor abundente din ultimele zile au determinat scurgeri de ape de pe versanti si inundarea centralei hidroelectrice Vaduri.

SUCEAVA. Un adolescent de 17 ani, aflat pe raul Moldova, intr-o barca artizanala, a fost luat de viitura. Cel disparut este cautat in prezent de echipe ale protectiei civile si jandarmi. Ploile abundente au dus la revarsarea raurilor Moldova si Suceava. Apele au afectat nu mai putin de 20 localitati. Situatiile cele mai grele s-au inregistrat in Paltinoasa si Manastirea Humorului, unde au fost inundate peste 70 de case, iar apa a atins inaltimea de un metru.

VASLUI. Au fost afectate comunele Bacaoani, Blesca, Crasna si Rosiesti: patru linii electrice total nealimentate, 138 de posturi de transformare, motiv pentru care 56 de localitati au ramas fara energie electrica.

STATISTICA. Inundatiile de saptamana trecuta au produs pagube in 188 de localitati din 17 judete. Au fost afectate 1.502 ha teren agricol, 4.385 case si anexe gospodaresti, 1 obiectiv socio-economic (termocentrala Paroseni), 381 poduri, podete si punti pietonale, 327 km de drumuri, 2 km de cale ferata, 13 lucrari hidrotehnice (aparari de maluri). 1.300 de persoane au fost izolate.

DONATII PENTRU CEI AFLATI IN NECAZ

Guvernul a inaugurat un serviciu telefonic gratuit unde pot fi transmite oferte de sprijinire a sinistratilor. Cei interesati pot suna la numarul 222.36.72, zilnic intre 8:00-20:00. A fost deschis si un punct de colectare unde se primesc ajutoare umanitare. Adresa punctului de colectare este Bucuresti, Str. Maguricea nr. 2-4, Sector 1. Orarul de functionare - zilnic, intre orele 8:00 -20:00. Pentru cei care vor sa faca donatii in bani au fost deschise la Banca Comerciala Romana Sector 1 conturile 2511.31 - 13839.76/ROL, 2511.31 - 13839.77/EUR si 2511.31 - 13839.78/USD. Mai multe societati comerciale din judetul Mehedinti vor sprijini cu ajutoare judetele calamitate. Sinistratii vor primi in special materiale de constructii si produse alimentare. Reprezentantii societatii civile din Miercurea-Ciuc au organizat o colecta de imbracaminte, alimente si bani pentru ajutorarea sinistratilor din localitatile Agas si Asau (Bacau). Din dispozitia prefectului judetului Harghita, mai multe utilaje grele vor ajunge la Agas pentru a-i sprijini pe localnici sa indeparteze tonele de aluviuni si piatra aduse de ploi in gospodariile lor.
×
Subiecte în articol: observator