x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sinteza - 34 de candidaţi pentru colegiile din străinătate

Sinteza - 34 de candidaţi pentru colegiile din străinătate

22 Oct 2008   •   00:00

Un singur candidat independent, Constantin Ciuciu Timoc, s-a înscris în cursa electorală pentru un loc de deputat în colegiul aferent continentelor american şi australian, informează Agerpres.



Ceilalţi 33 de candidaţi care şi-au depus documentele la Biroul Circumscripţiei Electorale nr. 43, aferentă celor patru colegii pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat alocate diasporei, sunt înscrişi pe listele Alianţei PSD+PC, PD-L, PNL, PNG-CD, UDMR şi PRM.

Constantin Ciuciu Timoc este un inginer plecat încă din anii '60 în SUA, el locuind în prezent în paralel la Los Angeles şi în România, fiind cunoscut pentru implicarea în diverse proiecte de cercetare, unele chiar cu NASA. El a reuşit să depună, până la expirarea termenului oficial în seara zilei de marţi, la Biroul Circumscripţiei Electorale nr. 43, cel puţin 2.090 de semnături de susţinere din partea conaţionalilor săi, 52.241 înregistraţi oficial de MIRA, care locuiesc în vastul teritoriu al colegiului respectiv.

În afara candidaţilor pentru colegiile diasporei aflaţi pe listele partidele politice şi care nu au fost nevoiţi să strângă semnături de susţinere, în ultimele luni şi-au anunţat intenţia de a candida mai mulţi cetăţeni români reprezentanţi ai unor asociaţii ale comunităţilor româneşti din străinătate. Unii dintre ei au acuzat, în ultimele zile, condiţiile restrictive ale legii în ceea ce priveşte înregistrarea candidaturilor, ei fiind nevoiţi, pe lângă strângerea a mii de semnături de susţinere, să se deplaseze personal la Bucureşti pentru a-şi depune candidaturile.

Din partea Alianţei PSD+PC, cel mai cunoscut candidat pentru un loc de parlamentar din partea diasporei este Ana Birchall, care va candida în acelaşi colegiu americano-australian în care s-a înscris şi Constantin Timoc. Ceilalţi trei candidaţi ai PSD+PC pentru colegiile de deputaţi sunt Armand Schor în colegiul 4, Tudor Panţâru în colegiul 2 şi Marian Popescu în colegiul 1. Candidaţii PSD+PC pentru cele două colegii de senator sunt Viorel Duca şi Marian-Dan Mocanu.

Cel mai cunoscut candidat al PD-L este tânărul deputat William Brânză, înscris în cursa electorală din colegiul nr. 1 pentru Camera Deputaţilor aferent Europei Occidentale. Ceilalţi candidaţi ai PD-L pentru Camera Deputaţilor sunt Mircea Lubanovici, Eugen Tomac şi Herman Berkovits, iar pentru Senat au fost înscrişi Eugen Chivu şi Viorel Badea.

Candidatul liberal cu cea mai mare notorietate este Petre Roman, numit în urmă cu două luni reprezentant special al Guvernului pentru românii din străinătate, el candidând pentru un post de senator în colegiul aferent Europei, Americii şi Australiei. Celălalt candidat al PNL pentru Senat este Raymond Luca, iar candidaţii pentru Camera Deputaţilor sunt Daniel Cătălin Zamfir, Nicolae Dabija, Valeria Mariana Stoica şi Ştefan Movilă.

Din partea UDMR candidează, pentru Camera Deputaţilor, Bela Kis, Attila Balasz, AnnaMaria Dancs, Iosif Koto, iar pentru Senat Karoly-Ferenc Szabo şi cunoscutul Bela Karolyi, fost antrenor al echipelor naţionale de gimnastică ale României şi SUA.

PNG-CD i-a înscris pentru Camera Deputaţilor pe Anatolie Muntean, Milana ştefan, Alexandru-Sorin Nicolescu şi Doina Rizea, iar pentru Senat pe Cristina-Daniela Galeş şi Sorin Ioan Udroiu.

Din cele şase candidaturi depuse de PRM, Biroul Electoral al Circumscripţiei nr. 43 a acceptat numai candidaturile lui Petru-Radu Toma şi Ilie Ilaşcu pentru Senat şi a lui Viorel Sicoe pentru Camera Deputaţilor, candidaturile în colegiile de deputaţi ale lui Mihăiţă Voicu, Alinei-Diana Nicoară şi Marianei Bădan fiind respinse.

De asemenea, Biroul Electoral al Circumscripţiei nr. 43 a respins şi candidaturile pentru Senat ale lui Iulian Curelea şi Laurenţiu-Olimpius Fulga depuse de Alianţa Electorală Partidul Verde Ecologist, precum şi candidatura în colegiul nr. 3 pentru Camera Deputaţilor a lui Nicolae Popa depusă de Partidul Popular şi Protecţiei Sociale.

Conform legii, contestaţiile faţă de deciziile de acceptare sau respingere a candidaturilor de către Biroul Electoral al Circumscripţiei nr. 43 pot fi depuse în zilele de 22 şi 23 octombrie, urmând a fi soluţionate până pe 29 octombrie.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exprime votul la alegerile parlamentare din 30 noiembrie în 221 de secţii de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu.

În cele 221 de secţii de votare vor fi trimise 620.000 de buletine de vot, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE.

Faţă de ultimele alegeri parlamentare, din noiembrie 2004, la acest scrutin, MAE a organizat 79 de secţii în plus. Pentru referendumul din 19 mai 2007, românii din străinătate au avut 176 de secţii de votare, iar la scrutinul din 27 noiembrie 2007, MAE a organizat 181 de secţii de votare în 93 de ţări, unde au fost expediate 600.000 de buletine de vot. Media românilor din străinătate care şi-au exprimat votul la scrutinurile din 2007 a fost de aproximativ 70.000.

Cetăţenii români aflaţi în străinătate pe 30 noiembrie în călătorii turistice sau de afaceri nu vor putea vota, a reamintit Cosmin Boiangiu. Totodată, cetăţenii români din străinătate care vor dori să voteze la alegerile parlamentare vor putea să o facă, potrivit noii legislaţii, doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în ţara în care se află şi probează acest lucru prin acte eliberate de autorităţile locale.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza paşaportului simplu valabil cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, iar cei cu reşedinţa în străinătate pot vota cu paşaportul simplu valabil sau, în cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate valabilă, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

MAE a dispus deja măsurile necesare pentru ca misiunile diplomatice să identifice documentele necesare de probare a reşedinţei pentru fiecare stat în care vor funcţiona secţii de votare, urmând ca ulterior finalizării acestei acţiuni să le aducă la cunoştinţa publicului în timp util.

×