x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Siria ne dă flit cu Hayssam

Siria ne dă flit cu Hayssam

12 Mar 2010   •   00:00

Ministerul Justiţiei a solicitat autorităţilor siriene asistenţă în cazul lui Omar Hayssam, însă nu a primit nici un fel de răspuns până vineri, precizând că nu are competenţa legală pentru a localiza o persoană.

"În cazul cetăţeanului Omar Hayssam, Ministerul Justiţiei a efectuat toate demersurile necesare, conform competenţelor sale legale, adresând Ministerului Justiţiei al Republicii Arabe Siriene solicitări exprese de a da un răspuns la cererea de comisie rogatorie formulată de instanţa română în mai 2009. Comunicările dintre Ministerul Justiţiei şi Ministerului Justiţiei al Republicii Arabe Siriene au avut loc atât direct, cât şi pe canale diplomatice. Până la acest moment, nu s-a răspuns cererii de asistenţă menţionate", se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJCL).

De asemenea, MJCL arată ca de altfel nicio altă autoritate sau instituţie română, nu poate interveni şi dispune pe teritoriul altui stat măsuri în sensul efectuării unor acte sau executării unor cereri de asistenţă. Aceasta ar însemna o încălcare adusă principiului neamestecului în treburile interne ale altui stat.

Conform legislaţiei în vigoare, Ministerul Justiţiei poate solicita extrădarea unei persoane după ce aceasta este localizată sau arestată în baza mandatului de urmărire internaţională emis, iar instanţa competentă pronunţă o încheiere motivată prin care constată îndeplinite condiţiile pentru a se solicita extrădarea.

"Precizăm că Ministerul Justiţiei nu are competenţe legale în materia localizării unei persoane", se mai arată în documentul citat.

Curtea de Apel Oradea care judecă procesul privind fuga din România a lui Omar Hayssam, a anunţat, joi, că Ministerul Justiţiei a comunicat faptul că Omar Hayssam nu a fost localizat sau arestat în Siria, fără să precizeze dacă acest lucru a fost aflat pe căi oficiale sau neoficiale.

Din acest motiv, instanţa a decis să facă o nouă adresă către Ministerul Justiţiei prin care să solicite atât localizarea lui Omar Hayssam în Siria, dar şi dovada diligenţelor făcute de Ministerul Justiţiei pentru aflarea informaţiilor solicitate de instanţă.

"Potrivit acordului de asistenţă juridică existent între România şi Siria, Ministerul Justiţiei trebuie să se adreseze în mod direct Ministerului Justiţiei sirian. Din adresa care ne-a fost comunicată nu reiese că Ministerul Justiţiei român a făcut aceste diligenţe în mod direct. Pentru a nu lăsa loc echivocului, voi solicita să ni se comunice dovada diligenţelor făcute de Ministerul Justiţiei şi să nu ni se răspundă printr-o simplă adresă administrativă care nu demonstrează că demersurile solicitate s-au făcut", a spus preşedintele completului de judecată.

De asemenea, instanţa a anunţat că va solicita SRI şi DIICOT desecretizarea probelor de la dosar, în baza unei convenţii europene, pentru a putea fi consultate de toate părţile implicate.

Un nou termen în acest proces a fost fixat pentru 3 iunie, pentru a putea fi primite raspunsuri la toate cererile.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator