x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SISTEM STRICAT/Procurorul de la Lehliu Gară, mână în mână cu hoţii?

SISTEM STRICAT/Procurorul de la Lehliu Gară, mână în mână cu hoţii?

de Mara Raducanu    |    13 Feb 2009   •   00:00

Trăim în România şi nimic nu pare să fie prea mult. Nu trebuie să ne mai mire că se fură arme chiar dintr-o unitate militară, că oamenii se omoară în plină stradă, că uneori poliţiştii sunt mână în mână cu infractorii sau că justiţia fra­ternizează mai mult cu hoţii.



Aşa s-a întâmplat şi în noaptea de 22 spre 23 martie 2008, când Marica Aurel, Ion Florentin, Nica George şi Constantin Alexandru au furat din balta aparţinând SC Răduţă Sporting Tours SRL, din judeţul Călăraşi, cantitatea de 60 kg de peşte. Fiind prinşi asupra faptei de paznicii bălţii,  aceştia au aruncat cu pietre şi au lovit un binoclu - a cărui valoare se ridică la aproximativ 7.500 de euro -, pe care l-au distrus.

Procurorul care s-a ocupat de caz, Mari0n Niţă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară, a stabilit că cei patru "oameni de bine" nu posedă antecedente penale - deşi sunt cunoscuţi pe plan local ca fiind hoţi "profi"  - şi a dispus scoaterea lor de sub urmărire penală.  Mai mult, "studiind" cu atenţie dosarul furtului,  procurorul Niţă a dat nişte soluţii demne de cascadorii râsului. Cităm: "Având în vedere împrejurările săvârşirii faptelor (...), persoana şi conduita învinuiţilor care nu posedă antecedente penale, precum şi valoarea prejudiciului care a fost acoperit prin restituirea cantităţii de peşte, apreciem că se aduce atingere minimă valorilor sociale apărate de lege şi prin conţinutul lor concret nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni, astfel încât urmează a se dispune scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unor sancţiuni cu caracter administrativ". Mai mult, domnul procuror a considerat că "la distrugerea binoclului nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii, deoarece în momentul în care au aruncat cu pietre nu au inten­ţionat să lovească binoclul pentru a-l distruge, ci să-l îndepărteze de paznici".

SE FURĂ CA-N CODRU
"Lacul Săruleşti este printre cele mai cunoscute lacuri de pe glob la pescuitul sportiv la crap, găzduind patru cupe mondiale de pescuit la crap, cu o participare-record de naţiuni în 2002: 31 de ţări. Din fericire, la toate competiţiile am avut sprijinul autorităţilor, al Poliţiei şi al Jandarmeriei. Din păcate, nu acelaşi lucru pot să spun şi despre justiţie. Nenumărate dosare de furt, agresiune împotriva personalului de pază au fost soluţionate de domnul procuror Niţă cu NUP, deşi hoţii sunt cunoscuţi pe plan local, terorizând prin furturi şi agresiuni populaţia din Săruleşti Sat", a povestit Robert Răduţă. Prin urmare, pe motiv că "nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii", Niţă Marin nu a făcut altceva decât să-i încurajeze pe ciorditori la mai mult. Cu alte cuvinte, ce dacă tu mă baţi, îmi prădezi balta sau îmi distrugi  anumite bunuri, nici o pro­blemă! Mâine poate fi mai rău! "Un amărât care fură o pâine face puşcărie, cei care fură încontinuu, pentru că sunt aceiaşi indivizi pe care îi prindem şi care şi-au făcut o meserie din furtul de peşte, sunt protejaţi de acest procuror." Deşi amuzant, un astfel de caz - cu siguranţă nu singurul - ridică mari semne de întrebare despre felul în care sunt rezolvate dosarele odată ajunse în instanţă. Cum oameni simpli care ajung în astfel de situaţii cu probleme reale pierd în faţa infractorilor, deoarece aceia care ar trebui să-i apere iau partea răufăcătorilor.

×
Subiecte în articol: observator