x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sistemul de monitorizare comună a calităţii aerului la graniţa româno-bulgară nu funcţionează

Sistemul de monitorizare comună a calităţii aerului la graniţa româno-bulgară nu funcţionează

de Agerpres    |    17 Feb 2014   •   19:28
Sistemul de monitorizare comună a calităţii aerului la graniţa româno-bulgară nu funcţionează

Sistemul de monitorizare comună a calităţii aerului în oraşe de la graniţa româno-bulgară de-a lungul Dunării de jos, dat în exploatare în 2002, continuă să nu funcţioneze din cauza unor probleme tehnice, a declarat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman, Ion Rădulescu.

Potrivit acestuia, sistemul automat creat printr-un proiect de cooperare transfrontalieră este oprit din luna aprilie 2008, motivul principal constituindu-l lipsa resurselor financiare pentru repararea unor echipamente.

"Fără bani, nu putem încheia un contract de service cu firma specializată din Bulgaria, autorizată la nivel european pentru astfel de intervenţii", a afirmat Ion Rădulescu.

Sistemul de monitorizare include pe malul românesc al Dunării două staţii automate la Turnu Măgurele şi încă una la Zimnicea. Controlul calităţii aerului în zonele Turnu Măgurele-Nikopole şi Zimnicea-Sviştov a fost necesar pentru realizarea transparentă a schimbului de informaţii între structurile de protecţie a mediului din cele două ţări, adoptarea unor responsabilităţi concrete în caz de poluări accidentale, dar şi pentru accesul populaţiei la informaţii de interes public.

La Turnu Măgurele şi Zimnicea funcţionează staţii de supraveghere a radioactivităţii mediului, valorile măsurate pe parcursul anului trecut încadrându-se în limitele fondului natural de radiaţii.

×
Subiecte în articol: poluare bulgaria