x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sit arheologic cu iz de mall

Sit arheologic cu iz de mall

de Doru Iordache    |    05 Iul 2007   •   00:00
Sit arheologic cu iz de mall

Scandalul iscat in privinţa construcţiei din jurul Catedralei Sfăntul Iosif din Bucureşti a făcut vălvă in presă şi a adus in prim-plan grupul de investitori israelieni care au incercat să construiască un colos de beton şi de sticlă lăngă monumentul catolic. Puţină lume ştie insă că acelaşi grup de investitori deţine in Constanţa primul mall din oraş.


Construit pe structura vechiului magazin universal Tomis, mall-ul a luat deja faţa Bisericii Adormirea Maicii Domnului, obiectiv de patrimoniu construit in urmă cu aproximativ 100 de ani. Ce nu indrăzniseră comuniştii a realizat investitorul israelian. După extindere, clădirea Tomis mall a ajuns la aproximativ 12 metri de curtea bisericii. Mai mult, in apropiere a fost construită o parcare ce a ocupat trama stradală. Aşa a fost blocată Strada Griviţei, singura cale de acces importantă de la strada principală, Ştefan cel Mare, la biserică. Au existat proteste ale vecinilor mall-ului şi chiar biserica a protestat, dar conflictul s-a inchis după ce Tomis SA a sponsorizat locaşul de cult şi a contribuit la pavarea curţii. Acum, cănd lumea s-a obişnuit cu strada inchisă, conducerea Tomis SA se pregăteşte de un nou tun. Parcarea despre care vorbeam anterior a fost imprejmuită cu panouri şi se pregăteşte o nouă lucrare.


ARIPĂ ARHEOLOGICĂ. Ca să nu pară o extindere a mall-ului chiar pe trama stradală, exact in centrul oraşului, Tomis SA a pus la cale o strategie ingenioasă. Pentru a păcăli opinia publică şi pe vecinii săi, cărora le pregăteşte un canion toxic format din cele două clădiri ale mall-ului, s-a inventat un pretext. Pe pancarta existentă la faţa locului se spune că lucrarea reprezintă: "Imprejmuire teren pentru organizare de şantier - Cercetare Arheologică". Suprafaţa este de 618 metri pătraţi.


Surse avizate spun că groapa ce urmează a fi făcută va avea o adăncime de 10 metri. In timp ce pe tot litoralul s-au oprit lucrările, Tomis SA a inceput să sape in centrul oraşului, in căutarea unor vestigii arhelogice ale vechiului oraş, cu acelaşi nume. De fapt, Tomis SA are un dublu scop. Pregăteşte terenul pentru o nouă aripă a mall-ului, probabil cu parcare subterană şi duce in plan secund ocuparea tramei stradale pe care s-a făcut proprietar nu se ştie cum.


Fără acord de mediu

Dacă ar fi dorit ca eventualul sit arheologic de pe acest amplasament să fie pus in valoare, israelienii milionari de la Tomis SA ar fi putut să o facă incă de cănd au fost demarate lucrările de extindere a mall-ului. In plus, Biserica Adormirea Maicii Domnului este acum complet izolată intre blocuri şi mall, monumentul rămănănd ascuns, cu acces pietonal şi rutier doar din străzile laterale. Pe acelaşi panou este scris că obiectivul deţine autorizaţia de construire cu numărul 516/27.09.2007. Potrivit directorului Agenţiei de Protecţia Mediului Constanţa, Adrian Manole, şantierul de la Tomis Mall nu are autorizaţie de mediu. Manole spune, in mod ciudat, că pentru organizarea unui şantier de săpături arheologice nici nu este nevoie de autorizaţie de mediu. Ciudată opinia lui, in contextul in care săpăturile din zonă creează probleme de mediu, dar şi de acces pentru locuitori sau vizitatori.


Antecedente

In ciuda protestelor Bisericii catolice, a fost construită Cathedral Plaza, care pune in pericol monumentul istoric Catedrala Sf. Iosif. Clădirea mamut are o inălţime de 75 de metri, 19 etaje şi patru niveluri de parcări subterane, care pot găzdui pănă la 250 de maşini. Suprafaţa construită este de 23.000 de metri pătraţi, iar cea inchiriabilă ajunge la 15.000 de metri pătraţi. Locatarii clădirii plătesc cea mai mare chirie din capitală.

×
Subiecte în articol: observator tomis