x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Situația din Ucraina ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați din Europa în acest secol"

Situația din Ucraina ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați din Europa în acest secol"

01 Mar 2022   •   17:30
Situația din Ucraina ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați din Europa în acest secol"
Sursa foto: Hepta

Situația din Ucraina ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați din Europa în acest secol", în condițiile în care peste 600.000 de oameni ar fi fugit din Ucraina.

Situația din Ucraina ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați din Europa în acest secol", în condițiile în care peste 600.000 de oameni ar fi fugit din Ucraina în țările vecine până în prezent, a anunțat marți Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de CNN.

„UNHCR mobilizează resurse pentru a răspunde cât mai rapid și mai eficient posibil", a adăugat comunicatul.

Anterior, UNHCR estima că 12 milioane de persoane din Ucraina ar putea avea nevoie de ajutor și protecție, iar alte patru milioane ar putea avea nevoie de asistență în țările vecine.

„Deși am văzut o solidaritate și o ospitalitate extraordinară din partea țărilor vecine în primirea refugiaților, inclusiv din partea comunităților locale și a cetățenilor privați, va fi nevoie de mult mai mult sprijin pentru a asista și proteja noii sosiți", spunea Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Potrivit UNHCR, programul său de ajutor va include „asistență în numerar pentru persoanele cele mai vulnerabile, asistență alimentară, apă și salubritate, sprijin pentru serviciile de sănătate și educație și asistență pentru adăposturi pentru reconstruirea locuințelor deteriorate".

1,1 miliarde de dolari dintr-o finanțare vor fi folosiți pentru a ajuta 6 milioane de persoane din Ucraina pentru o perioadă inițială de trei luni, potrivit UNHCR.

„Grupurile de ajutor vor avea nevoie de acces sigur și neîngrădit în toate zonele afectate de conflict, în conformitate cu principiile fundamentale de umanitate, neutralitate și imparțialitate”, se mai arată în declarație.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: refugiați