x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ŞMECHERI DE CAPITALĂ/Soluţii de criză pentru sfidarea legilor

ŞMECHERI DE CAPITALĂ/Soluţii de criză pentru sfidarea legilor

de Diana Scarlat    |    17 Ian 2009   •   00:00

Avem o casă-monument istoric: cum procedăm? Dacă suntem şmecheri, ne putem apuca de demolări şi de modificări fără aprobări de la Primărie, chiar dacă e în buricu' Bucureştiului. Şi sfidând Legea monumentelor istorice. Dacă nu, aşteptăm mult şi bine.



"Intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii şi Cultelor; fac excepţie intervenţiile determinate de forţă majoră, cu condiţia ca modificările să fie reversibile", zice articolul 22 din Legea privind protejarea monumentelor istorice. Pe Bulevadrul Ion Mihalache din Bucureşti (fostul 1 Mai), la nr. 16, proprietarul a fost cu cinci minute mai deştept decât legislaţia în vigoare şi-a început demolarea dincolo de faţada lăsată mai mult de decor, cât să nu te prinzi că acolo e şantier în lucru dacă te uiţi de la stradă.

UNDE-I LEGE e ŞI VRĂJEALĂ
Nu a fost nevoie de magie sau de vrăjitori pentru a ascunde dispariţia casei de pe lista monumentelor istorice din centrul Bucureştiului. A fost nevoie de o vrăjeală pe cât de simplă, pe atât de jenantă pentru vigilenţa autorităţilor: dacă faţada casei rămâne intactă şi gardul e suficient de înalt, nu vede nimeni ce faci dincolo de poartă. Aşa s-a apucat de treabă proprietarul imobilului de la nr. 16, pe Bulevardul Ion Mihalache, adică la o aruncătură de băţ de Piaţa Victoriei. Nici nu e de mirare că nu a văzut nimeni nimic, dacă ne gândim că la nr. 12 a funcţionat ani la rând o cârciumă în care se vindeau stupefiante la bar... Clădirea nu mai este pe lista monumentelor începând de miercuri, 14 ianuarie 2009, când Ordinul privind declasarea imobilului a fost publicat în Monitorul Oficial, deşi fostul ministru al Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a semnat la 30 iulie 2008 declasarea. Fără publicarea în Monitorul Oficial, nici Primăria nu a dat vreo autorizaţie de construcţie, dar omul s-a apucat de treabă fără nici un stres. Inspectorii Primăriei Sectorului 1 au ajuns abia ieri la faţa locului, unde nu au găsit pe nimeni, deci vor căuta proprietarul de luni încolo, pentru amenda de rigoare. Vecina de la nr. 14 spune că toţi proprietarii caselor de pe colţ, de la nr. 10 până la 16, au făcut cerere pentru declasare, ca să poată "să construiască", deci ne putem aştepta la o regândire a planului de urbanism în spatele Muzeului Ţăranului Român, mai ales după ce în vecinătate au "crescut" în ultimii ani mai multe clădiri moderne.

×
Subiecte în articol: observator