x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şmecherie - Şi-n căruţă, şi-n teleguţă

Şmecherie - Şi-n căruţă, şi-n teleguţă

de Monica Andrei Capatos    |    28 Sep 2007   •   00:00
Şmecherie - Şi-n căruţă, şi-n teleguţă

Se pare că stăpănul Parcului Bordei n-a văndut cei 5.000 de metri pătraţi din zona verde unor ucraineni, aşa cum spusese. In negocierile pe care le are cu municipalitatea nu a făcut altceva decăt să şantajeze, vrănd să obţină atăt dreptul de a construi in parc, căt şi de a obţine şi terenul din spatele Guvernului.


O altă şmecherie iese la iveală in cazul Parcului Bordei. Costică Constanda, proprietarul zonei verzi, a susţinut in repetate rănduri că a văndut in jur de 5.000 de metri pătraţi, din cei 33.000 pe care-i deţinea, unor ucraineni. Localizarea terenului instrăinat a fost făcută in zona Turgheniev, lăngă Vila Lac 3, unde locuieşte preşedintele Traian Băsescu.


SOLICITARE. După ce a pozat in victimă, declarănd că o dată ce a văndut nu mai poate să le ceară inapoi terenul pentru a face un schimb cu municipalitatea pe intreaga suprafaţă, afaceristul işi schimbă tactica. Cere consilierilor generali să-i aprobe un plan urbanistic zonal pentru cei 5.000 de metri pătraţi poziţionaţi de data asta in mijlocul Parcului Bordei. In plus, solicită un schimb de teren cu Primăria Capitalei pe cei 28.000 de metri pătraţi, care teoretic i-au mai rămas, cerănd la schimb Depoul RATB din spatele Guvernului. Dacă intr-adevăr Constanda vindea terenul ucrainenilor, atunci trebuia să ceară spre aprobare consilierilor un PUZ in zona Turgheniev, nu in Mircea Eliade, exact in zona centrală a parcului. Conform unor surse, omul de afaceri n-a văndut nici o bucăţică de teren din Parcul Bordei, ci vrea să meargă la şantaj, astfel incăt să impuşte doi iepuri de-odată, pe de o parte - să construiască pe zona verde două blocuri rezidenţiale, pe de altă parte - să pună măna şi pe terenul din spatele Guvernului. De fapt, aşa-zişii ucraineni pe care omul de afaceri ii tot aminteşte ar fi de fapt căţiva băieţi deştepţi din Capitală. Dacă aleşii locali ii satisfac dorinţele, el va renunţa la despăgubirile de 17 milioane de euro pe care le impută municipalităţii. Deocamdată, ieri, la şedinţa Consiliului General, s-a propus infiinţarea unei comisii formate din liderii partidelor reprezentate la Capitală, avănd drept misiune să negocieze cu omul de afaceri cazul Parcului Bordei, idee care a fost respinsă la finalul şedinţei. Inainte să negocieze, aleşii locali ar trebui să se lămurească cui şi in ce parte a parcului a văndut Constanda cei 5.000 de metri pătraţi.


ISTORIC.
Terenul din Parcul Bordei, de 3,3 hectare, de pe malul lacului Floreasca - vizavi de Parcul Herăstrău - , a devenit proprietatea lui Costică Constanda in septembrie 2003, in urma unei dispoziţii de primar general, pe atunci Traian Băsescu, pe Legea 10/2001. Constanda a obţinut terenul din Parcul Bordei la schimb pentru alte terenuri pentru care investitorul cumpărase de la foştii proprietari dreptul litigios şi a căştigat procesele de retrocedare. Pentru 18.000 de metri pătraţi de teren din zona Satului Francez, pe care acesta ii căştigase in instanţă, Constanda a primit 33.000 de metri pătraţi de teren in Parcul Bordei.


Parcul Circului, salvat deocamdată

Ieri, la şedinţa Consiliului General au fost dezbătute o mulţime de proiecte care vizau construcţii de birouri, cartiere, unele dintre acestea fiind chiar pe spaţiul verde. Un exemplu a fost proiectul din Parcul Circului, unde urmează a se ridica un sediu de birouri cu 20 de etaje. Acesta nu a fost insă aprobat de consilieri. Au trecut, in schimb, o mulţime de PUZ-uri, despre care Jurnalul Naţional va da amănunte in ediţiile viitoare.

×
Subiecte în articol: observator metri parcul bordei pătraţi