x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SNIF, vândută de stat prin licitaţie cu strigare, nu prin negociere de oferte finale

SNIF, vândută de stat prin licitaţie cu strigare, nu prin negociere de oferte finale

de Veronica Micu    |    17 Noi 2008   •   00:00

Guvernul a decis ca acţiunile statului la Societatea de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), care exploatează terenuri cu o suprafaţă totală de 2,135 milioane metri pătraţi, să fie vândute prin licitaţie publică cu strigare, nu prin negociere de oferte finale, cum fusese iniţial anunţat. Hotărârea guvernului nu include nici un articol referitor la obligaţia cumpărătorului de a menţine obiectul de activitate al societăţii sau de a prelua personalul existent la data transferului de proprietate.




Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a fost mandatată de Guvern, printr-o hotărâre aprobată în luna octombrie, să vândă întregul pachet de acţiuni deţinut de stat la SNIF, de 100% din capitalul social, prin licitaţie publică cu strigare, contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni urmând să fie semnat în termen de zece zile lucrătoare de la data adjudecării. "Vânzarea integrală a pachetului de acţiuni deţinut de statul român prin Agenţia Domeniilor Statului la Societatea Naţională «Îmbunătăţiri Funciare» se va face prin metoda licitaţiei publice cu strigare", se arată în hotărâre. În proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Agriculturii, la sfârşitul lunii septembrie, se propunea ca acţiunile să fie vândute prin metoda negocierii pe bază de oferte finale, potrivit Mediafax. Decizia fusese luată pentru ca procedura să fie transparentă, având o grilă de punctare care se prezintă tuturor competitorilor, şi permite obţinerea de la cumpărător a clauzelor contractuale. Acestea din urmă fac referire la menţinerea obiectului de activitate, păstrarea integralităţii patrimoniului, precum şi preluarea personalului existent la data transferului dreptului deproprietate asupra acţiunilor.

Procedură de vânzare schimbată

În luna iulie, Agenţia Domeniilor Statului, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, a anunţat de altfel că va scoate SNIF la privatizare prin negociere directă. Sindicaliştii din îmbunătăţiri funciare au protestat, în prelabil, la Ministerul Agriculturii, solicitând schimbarea metodei de privatizare, din vânzarea pe piaţa de capital, decisă de ADS, în negociere directă. Ministerul a cerut ADS să reanalizeze metoda de privatizare, iar Consiliul de Administraţie al Agenţiei a decis schimbarea procedeului de vânzare, optând pentru negocierea directă, potrivit Mediafax. "Aceste clauze contractuale au fost solicitate conform strategiei pe termen mediu şi lung în domeniul îmbunătăţirilor funciare, pe piaţa specifică nefiind încă suficiente societăţi comerciale specializate care să acopere necesarul de activităţi atât ca volum de activitate, cât şi ca arie geografică. Totodată, păstrarea obiectului de activitate şi a personalului SNIF sunt prevăzute şi în protocolul încheiat între sindicatul USIF şi Ministerul Agriculturii, acestea neputând fi realizate fără păstrarea integralităţii patrimoniului , respectiv a acelor active care concură la îndeplinirea obiectului de activitate al societăţii", se arăta în nota de fundamentare a proiectului iniţial. Acest document includea de altfel un articol distinct, conform căruia contractul de vânzare-cumpărare va cuprinde clauze cu privire la obligaţia cumpărătorului de menţinere a obiectului de activitate al societăţii, la păstrarea integralităţii patrimoniului care concură la îndeplinirea obiectului de activitate al societăţii, precum şi la preluarea personalului existent la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor.

Proiect iniţial ignorat
Hotărârea aprobată de Guvern nu include însă un astfel de articol, ci prevede că strategia de privatizare a SNIF se completează cu prevederile OU 88/1997, privind privatizarea societăţilor comerciale, ale normelor de aplicare ale OU 88/1997 şi ale Legii 137/2002, privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. Această prevedere de completare a strategiei de privatizare cu legislaţia în domeniu se regăsea însă şi în proiectul care prevedea în mod distinct obligaţia cumpărătorului de a menţine obiectul de activitate, patrimoniul şi personalul. Hotărârea guvernului nu mai prevede nici ca Agenţia Domeniilor Statului să întocmească un program minimal de redresare economico-financiară şi viabilizare a SNIF, aşa cum era prevăzut distinct în proiect. Preţul de cumpărare a acţiunilor va trebui achitat integral în termen de 15 zile lucrătoare de la data semnării contractului, perioadă după care cumpărătorul va fi obligat să achite penalităţi de întârziere la nivelul creanţelor bugetare, calculate la valoarea sumei datorate, pe o perioadă de încă maximum 15 zile lucrătoare. Dacă la îndeplinirea termenului scadent plus 15 zile lucrătoare cu penalităţi cumpărătorul nu achită integral suma stabilită ca preţ, vânzătorul "va rezoluţiona contractul de plin drept", fără să mai fie necesară notificarea sau intervenţia instanţelor judecătoreşti. În hotărâre se mai arată că procesul de privatizare va începe doar cu respectarea OU 117/2006, privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, act normativ care stabileşte regulile de obţinere a avizelor din partea Consiliului Concurenţei şi a Comisiei Europene. Perioada de administrare specială a SNIF a fost prelungită până la 31 decembrie, faţă de termenul iniţial de 5 septembrie, pentru a permite finalizarea privatizării.

Restructurări şi disponibilizări
Reprezentanţii ADS declarau, în luna septembrie, după prelungirea administrării speciale, că dosarul de privatizare a societăţii este pregătit, fiind aşteptată apariţia HG care va aproba metoda de privatizare. SNIF exploatează terenuri cu o suprafaţă totală de 2,135 milioane de metri pătraţi şi are un capital social de 138,69 milioane lei. ADS este unic acţionar al SNIF, iar societatea are ca obiect de activitate administrarea, întreţinerea, repararea şi exploatarea lucrărilor de irigaţii, desecări-drenaje, îndiguiri, baraje, inclusiv apărarea împotriva inundaţiilor şi gheţurilor. În luna octombrie 2004, când a început procesul de reorganizare, SNIF avea un număr de circa 10.000 de salariaţi. Ulterior au avut loc mai multe restructurări şi disponibilizări de personal, iar schema de personal a fost redus drastic, la 1.164 de angajaţi.

×
Subiecte în articol: romania privatizare activitate snif