x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aceștia sunt șoferii care pot cere un preţ mai mic la poliţele RCA

Aceștia sunt șoferii care pot cere un preţ mai mic la poliţele RCA

de Redacția Jurnalul    |    22 Iun 2024   •   08:40
Aceștia sunt șoferii care pot cere un preţ mai mic la poliţele RCA

Prețurile polițelor RCA sunt în continuare mari, asta deși tarifele au rămas plafonate, acuză conducătorii auto și brokerii. Singurii care pot beneficia de o micșorare de preț sunt cei cu risc ridicat.

Potrivit Antena 3 CNN, principala condiție ca un șofer cu risc ridicat să poată cere un nou tarif pentru polița RCA este să existe deja trei oferte de asigurare de 12 luni care să depășească tariful de referință, adică acel preț orientativ calculat de ASF pe baza datelor din piață.

De exemplu un șofer, în vârstă de 45 de ani, care are o mașină de oraș, primește trei oferte diferite din partea a trei asigurători de 1.550 de lei, 1.450 lei, de 1.480 lei. Toate trei sunt mai scumpe față de tariful de referință raportat de către ASF, care este de 1.318 lei. Așadar, acest șofer se încadrează în categoria de risc ridicat.

Se calculează apoi o nouă primă, pe baza unei formule propuse de Biroul Asiguratorilor. Aceasta va fi mai mică decât ofertele inițial propuse, însă mai mare față de tariful de referință.

"Fiind vorba de un asigurat care a primit cel puțin trei oferte peste nivelul tariful de referință, s-ar înțelege că e vorba de un client cu risc mai mare, ceea ce înseamnă că este normal să primească o ofertă recomandată cu un tarif recomandat de o valoare mai mare decât tariful de referință. Și în cazul produselor de asigurare de răspundere civilă auto, prețul este un element important", spune Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF.

"Foarte mare. Plătim exact ce s-a întâmplat cu cele două companii..falimentul lor. De la cineva trebuia să ia banii", spune un şofer.

"În ultimul an, ced că vreo 20-30% am plătit", mai spune un şofer.

Cei ce se încadrează în categoria șoferilor cu risc ridicat și vor o modificare a prețului poliției RCA se pot adresa Biroului Asiguratorilor pentru a primi o ofertă mai avantajoasă.

×
Subiecte în articol: polite rca preţuri conditii