x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soldat până la 45 de ani

Soldat până la 45 de ani

23 Feb 2010   •   00:00



Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege pentru modificarea Legii 384/2006 privind Statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari. Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, catalogând modificarea legislativă ca pe o problemă de interes naţional.

Proiectul de lege aduce o serie de îmbunătăţiri statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, printre care faptul că aceştia vor putea activa în sistemul militar până la 45 de ani, faţă de 40 de ani, cum permite legea în prezent, potrivit MApN. Vechimea în serviciu, în calitate de soldat sau gradat voluntar va fi considerată vechime în serviciul militar şi va fi luată în calcul la stabilirea pensiei. Totodată, soldaţii şi gradaţii voluntari vor beneficia de încadrarea în condiţii deosebite, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate, iar cei trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare vor putea beneficia gratuit de asistenţă medicală şi medicamente. De asemenea, cei încadraţi într-un grad de invaliditate vor beneficia de pensie de invaliditate, conform dispoziţiilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.

Perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari participă la misiuni în afara teritoriului statului român se va considera dublu în calculul vechimii în serviciul militar, iar stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii în perioada 24 decembrie 2006 şi până la intrarea în vigoare a Legii constituie vechime în serviciu şi se valorifică la stabilirea pensiei.

De asemenea, se va elimina sancţiunea referitoare la diminuarea veniturilor cu 5%-20% pe o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni şi înlocuirea acesteia cu cea a retrogradării din funcţie, ca sancţiune disciplinară.
Proiectul de lege mai stabileşte că acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea sau îngrijirea copilului se va face conform legislaţiei existente, fără a mai fi necesară şi emiterea unui ordin al ministrului Apărării în acest sens.

În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari pot participa doar la forme de perfecţionare a pregătirii. Prin modificarea legii, aceştia vor putea urma orice formă de învăţământ din sistemul de învăţământ superior civil. Soldaţii şi gradaţii voluntari vor putea fi mutaţi şi la cerere dintr-o unitate militară în alta, nu numai în interesul serviciului cum este în prezent.

În prezent, soldaţii şi gradaţii voluntari sunt în număr de aproximativ 31.000, ceea ce reprezintă aproape 40% din totalul personalului militar. Cei mai mulţi soldaţi şi gradaţi voluntari, aproximativ 65%, se regăsesc în cadrul Forţelor Terestre. Senatul a avut competenţă decizională asupra acestui proiect de lege, actul normativ urmând să fie trimis şefului statului pentru promulgare.

×
Subiecte în articol: observator