Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, salută semnarea acordului dintre mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Reprezentații organizațiilor membre în AAC apreciază că această listă de măsuri, cu termene asumate, reprezintă un prim pas în rezolvarea problemelor fermierilor.
„Cred că atitudinea cea mai pragmatică și corectă, în acest moment, este să vedem dacă problemele transmise și discutate vor fi rezolvate în termenele asumate de ministrul Barbu. Noi avem încrederea, după întâlnirea de la MADR, că măsurile asumate în document vor fi implementate la data convenită. Unele dintre ele necesită discuții în grupuri de lucru al căror calendar ne dorim să fie anunțat mâine și să primim invitații. Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Evident, dacă problemele nu vor fi rezolvate in termenele asumate, atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”, a spus Marius Micu, reprezentant AAC.
AAC a negociat acest document pe baza propriei liste de propuneri, asumate de asociațiile membre și în care se regăsesc și o serie dintre revendicările fermierilor din stradă.
UPDATE: Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii. În urma dezbaterilor, ar putea fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de proteste.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat luni 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri.
Printre acestea se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, cu termen 29 februarie 2024 şi compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate şi monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.
Totodată, şeful de la agricultură şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) au convenit acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024) şi plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. "În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 - termen: 31 mai", se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.