x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sometra Copşa Mică ­ ameninţată cu sistarea producţiei

Sometra Copşa Mică ­ ameninţată cu sistarea producţiei

de Alexandru Boariu    |    21 Apr 2008   •   00:00

 Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, a declarat într-un interviu acordat Rompres că de mai bine de doi ani CJ Sibiu a demarat un studiu preliminar pentru a pregăti unele acţiuni de amploare pentru remedierea solului poluat din zona oraşului Copşa Mică.



Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, a declarat într-un interviu acordat Rompres că de mai bine de doi ani CJ Sibiu a demarat un studiu preliminar pentru a pregăti unele acţiuni de amploare pentru remedierea solului poluat din zona oraşului Copşa Mică. "De anul trecut, Consiliul Judeţean colaborează cu specialiştii Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu, dar şi cu specialişti germani care lucrează pe unele suprafeţe experimental, pentru a vedea dacă există şanse de remediere a solului", a precizat Bottesch.


REDUCEREA POLUARII SAU OPRIREA PRODUCŢIEI. Deocamdată autorităţile aşteaptă rezultatele specialiştilor, care ar putea dura chiar şi cinci ani. "Din păcate, noi nu avem o pîrghie, dar am speranţa că normele UE vor fi respectate din ce în ce mai strict, iar Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu îşi vor face datoria şi se va ajunge ori la sistarea activităţii la Sometra (societatea care poluează întreaga zonă cu bioxid de sulf, pulberi de plimb, zinc etc - n.r ) ori la îmbunătăţirea coeficienţilor de mediu", a adăugat preşedintele CJ Sibiu.

Solul poluat de la Copşa Mică nu va putea fi înlocuit încă pe suprafeţe mari, din cauza poluării de peste 70 de ani produsă de combinatul din cel mai nociv oraş din România, a spus Martin Bottesch.

"Nu cred că există o metodă rapidă. Eu cred că aceasta este calea cea bună de a se studia care sînt posibilităţile (...). La noi, este aşa de mare suprafaţa contaminată, costurile sînt aşa de mari, încât poluarea ajunge pînă la Micăsasa (localitate situată în aval de Copşa Mică, pe malul Rîului Tîrnava Mare ­ n.r)  aproape cu aceeaşi intensitate cu care este la Copşa Mică", a spus Bottesch.


EFECTE DEZASTRUOASE. Poluarea cu metale grele şi dioxid de sulf din oraşul Copşa Mică are efecte negative asupra mediului ambiental (apă, sol, alimente, vegetaţii) şi asupra sănătăţii locuitorilor din zonă, prezenţa plumbului în atmosferă provocînd afecţiuni cronice, precum tumefierea articulaţiilor, deficienţă respiratorie sau paralizia muşchiului laringian.

Producătorul de zinc şi plumb SC Sometra SA din Copşa Mică, deţinut de compania greacă Mytilineos Holding, a obţinut autorizaţia integrată de mediu în luna iunie 2006, avînd obligaţia ca pînă în anul 2014 să reducă emisiile de poluanţi, precum dioxidul de sulf şi pulberi cu conţinut de metale grele, pînă la limitele admise de normele internaţionale.

Din păcate, investiţiile promise întîrzie, astfel că nivelul poluării în zonă este mult peste maximele admise, în anul 2007, de exemplu, înregistrîndu-se în atmosferă un nivel de emisii de dioxid de sulf de 125 de ori mai mare decît norma admisă.

×
Subiecte în articol: observator copşa mică copşa mică