x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondaj CSCI: USL şi Crin Antonescu ar câştiga alegerile

Sondaj CSCI: USL şi Crin Antonescu ar câştiga alegerile

de Gabriela Antoniu    |    30 Ian 2012   •   21:00
Sondaj CSCI: USL şi Crin Antonescu ar câştiga alegerile

Un sondaj national realizat de CSCI arata ca USL ar castiga alegerile parlamentare cu 59%, iar Crin Antonescu alegerile prezidentiale cu 58%. 80% dintre romani vor demisia Guvernului, 77% demisia presedintelui Basescu, in timp ce 76% sustin alegeri anticipate.

Astfel, la alegerile parlamentare, USL e cotat cu 59%, fiind urmat in in­tentia de vot de PDL cu 11%, Parti­dul Poporului – Dan Diaconescu cu 10%, UDMR – 6%, PRM – 4%, PNG-CD – 3%, iar MV, UNPR si PNTCD – cate 1%, in timp ce altii ar fi preferati de 3%. Procentele sunt calculate dintr-un esantion de baza de 60%. 26% sunt nehotarati, 9% nu voteaza, iar 5% nu raspund.

La alegerile prezidentiale, candidatul USL Crin Antonescu intruneste 58% din optiuni, urmat de Dan Diaconescu (Partidul Poporului) – 15%, Traian Basescu (PDL) – 9%, Kelemen Hunor (UDMR) – 6%, C.V. Tudor (PRM) – 5%, Gigi Becali (PNGCD) – 3%, Cristian Diaconescu (UNPR) – 3%, altcineva (numit spon­tan) – 1%. Intrebarea a fost in­chisa, repondentilor oferindu-li-se o lista cu nume din care sa aleaga. 62% si-au exprimat o optiune, in timp ce 29% sunt nehotarati, 8% nu voteaza, iar 1% nu au raspuns.

Potrivit sondajului, PDL a scazut din septembrie 2011 de la 16% la 11% in ianuarie 2012, pierzand in, cinci luni, cinci procente. In schimb, USL a crescut doua procent, de la 57% in septembrie 2011 la 59% in ia­nuarie 2012. Intrebati cine va cas­tiga alegerile, indiferent cu ce partid vor vota, 70% au indicat USL, 15% – PDL, 10% – Partidul Poporului – Dan Diaconescu, 4% – UDMR si 1% – altcineva. Procentele sunt calculate dintr-un esantion de baza de 66%.

Sondajul arata totodata ca 99% dintre cei intervievati au auzit de protestele antiprezidentiale si antiguvernamentale din Bucuresti si din tara. Dintre acestia, 82% sunt de acord cu majoritatea revendicarilor, 14% cu o parte din revendicari, iar 3% nu sunt de acord cu nici o revendicare. 1% nu stiu/nu raspund. De ase­me­nea, 99% sunt de acord cu re­vendicarile privind crearea de noi lo­curi de munca in tara, 91% cu re­ve­ni­rea la salariile dinainte de taieri, 87% cu reforma sistemului sanitar, 80% cu demisia guvernului, 79% cu re­discutarea taxei auto, 77% cu de­mi­sia presedintelui Basescu, 76% cu organizarea de alegeri anticipate, 71% cu renuntarea la comasarea ale­gerilor, iar 59% cu introducerea Legii lus­tra­tiei. 94% din cei chestionati au auzit de violentele din timpul pro­tes­telor care au avut loc in Capitala, iar 82% considera ca astfel de incidente nu-i vor descuraja pe oameni sa pro­tes­teze. Doar 10% cred ca i-ar descuraja, in timp ce 8% nu stiu/nu raspund.

Cat priveste cauzele revoltelor, 63% dintre cei intervievati au indicat coruptia actualilor conducatori, 57% – acumularea nemultumirii oamenilor fata de actualii guvernanti, 54% – ignorarea populatiei de catre guvernanti, iar 54% – demiterea lui Raed Arafat din Ministerul Sanatatii. Potrivit sondajului CSCI, majoritatea celor intervievati, respectiv 99%, cred ca romanii au dreptul sa protesteze. 97% spun ca nemultumirea po­pu­la­ti­ei este foarte mare, 51% – ca protestatarii vin cu revendicari foarte clare, 49% – ca opozitia trebuie sa mobilizeze oameni care sa se alature pro­tes­ta­tarilor, iar 8% sustin ca este bine ca puterea nu vrea sa vorbeasca cu pro­testatarii. Sondajul a fost realizat la comanda Fundatiei Multimedia si Antena 3, in perioada 20-23 ianua­rie 2012, pe un esantion de 1.026 de interviuri si are o eroare tolerata de 3%.

×
Subiecte în articol: observator