x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SONDAJ EUROBAROMETRU: 69% dintre români nu au încredere în Guvern. Credem mai mult în UE decât restul Europei

SONDAJ EUROBAROMETRU: 69% dintre români nu au încredere în Guvern. Credem mai mult în UE decât restul Europei

23 Iul 2013   •   17:39
SONDAJ EUROBAROMETRU: 69% dintre români nu au încredere în Guvern. Credem mai mult în UE decât restul Europei

Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi. Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre.

De asemenea, 26% din români afirmă că au încredere în Guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti. La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% şi-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naţionale.

Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Pe de altă parte, rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.

Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România faţă de toamna anului trecut şi cu 3% în restul ţărilor membre.

Pe de altă parte, 47% din români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare, faţă de media de numai 21% înregistrată în celelalte ţări membre cu privire la aşteptările faţă de măsurile guvernelor naţionale.

În acelaşi timp, 23% din români cred că aceste măsuri ar trebui să fie luate în primul rând de UE, faţă de 22% media în plan european.

Doar 6% din români cred că măsurile de ieşire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european, şi doar 4% din români aşteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni consideră că acesta este cadrul adecvat pentru a decide în acest sens.

Un procent de 8% din cetăţenii europeni consideră că aceste măsuri trebuie luate în SUA, în timp ce 6% din români au şi ei aceleaşi aşteptări de la administraţia americană.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.

×