x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondaj IRES - Tot mai mulţi români acceptă proiectele miniere în zonele afectate de şomaj

Sondaj IRES - Tot mai mulţi români acceptă proiectele miniere în zonele afectate de şomaj

09 Mar 2012   •   14:42

Un sondaj IRES, realizat in februarie 2012, releva faptul ca 82% dintre romanii chestionati sunt de acord cu implementarea proiectului minier de la Rosia Montana, datorita faptului ca ofera locuri de munca intr-o zona grav afectata de somaj.

“Proiectul minier aurifer de la Rosia Montana este cea mai mare investitie industriala din Romania ultimilor ani. Datele acestui sondaj arata ca practic romanii au nevoie de locuri de munca mai mult decat oricand si sustin investitiile care le genereaza. Este clar ca oamenii inteleg ca proiectul de la Rosia Montana va ajuta economia Romaniei si va crea locuri de munca, atat de necesare', comenteaza prof. univ. Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si membru al Grupului de Sustinere a Proiectului Rosia Montana.

Mai mult, aproape 90% dintre cei chestionati considera ca redeschiderea unor mine este o solutie pentru zonele miniere afectate de somaj. “Rezultatele arata ca, in ciuda unor grupari care se opun, romanii de buna credinta recunosc capacitatea mineritului de a crea locuri de munca si de a aduce beneficii economice tarii, intr-o vreme in care avem nevoie de investitii mai mult decat oricand', declara Ion Popescu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Meridian. “Eu sper ca mineritul are sansa sa redevina unul din motoarele principale ale economiei, asa cum se intampla in tari dezvoltate ale lumii'.

Pe langa crearea de locuri de munca, recunoscuta ca beneficiu al proiectului de 67% dintre cei chestionati, majoritatea romanilor (60%) considera ca proiectul minier contribuie la dezvoltarea economica a intregii regiuni.

Potrivit expertilor britanici in economie, proiectul minier va crea 3600 de locuri de munca directe si indirecte, la nivel national, pe durata de viata a minei. In etapa de constructie a minei sunt prevazute alte peste 2000 de locuri de munca. Mai mult, in cadrul proiectului se aloca 140 de milioane USD pentru restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural din Rosia Montana si din Romania, iar prin garantia de mediu, calculata in prezent la 135 de milioane USD, compania miniera isi asuma responsabilitatea protectiei mediului inconjurator, precum si reducerea poluarii istorice existente, cauzate de vechile exploatari.

Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana a fost infiintat in iunie 2011 si are in prezent 72 de membri din toata tara – ONG-uri, universitati, primarii, asociatii patronale si sindicale, persoane publice.

×