x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SONDAJ: Trei sferturi dintre români se declară de acord cu UNIREA României cu Republica Moldova

SONDAJ: Trei sferturi dintre români se declară de acord cu UNIREA României cu Republica Moldova

30 Noi 2013   •   16:47
SONDAJ: Trei sferturi dintre români se declară de acord cu UNIREA României cu Republica Moldova

Trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, iar 63% dintre ei au o părere pozitivă despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu acest demers, considerat de şeful statului "următorul proiect politic" al ţării, arată un sondaj IRES, informează mediafax.ro.

Pe de altă parte, însă, aproape o treime dintre respondenţi cred că majoritatea cetăţenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea ţării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu această unire, relevă cercetarea realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit aceluiaşi sondaj, 64% dintre români au auzit despre declaraţiile preşedintelui Băsescu potrivit cărora "următorul proiect politic pentru România, după NATO şi UE, este unirea cu Republica Moldova", în legătură cu care doar 20% dintre respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă.

De asemenea, peste 70% dintre respondenţi sunt de acord cu declaraţia şefului statului conform căreia "acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă la Chişinău va exista un interes unionist, România va spune da".

Cercetarea a fost realizată vineri, pe un eşantion de 1.132 persoane cu vârsta de minimum 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind de ± 3 %.

Acelaşi sondaj a evaluat percepţia publică legată de Ziua Naţională a României, dar şi de Summit-ul China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat în această săptămână la Bucureşti. 

×
Subiecte în articol: sondaj unire moldova