x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şoric a căutat să fie vecin cu Mararu

Şoric a căutat să fie vecin cu Mararu

de Dorian Cobuz    |    22 Noi 2010   •   20:53

De fiecare dată când a fost întrebat cu privire la vecinătatea cu Gheor­ghiţă Mararu, Aurelian Vasea Şoric s-a apărat invocând în­tâm­pla­rea. "S-a mutat lângă noi, ce era să fac? Să mă mut ca ţiganii cu cortu?", a re­plicat ziariştilor Cristina Şoric, soţia şefului IPJ Neamţ.

Adevărul este că comisarul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ s-a mutat el în ve­ci­nă­tatea cămătarului Mararu, după ce, "din întâmplare", se trezise chiriaş în casa acestuia. Consultând documente pu­blice, am putut afla că familia Mararu a achiziţionat proprietatea de pe Strada Liliacului nr. 38 în 2006. În ianua­rie 2007, Mararu şi soţia sa au solici­tat de la Primăria Neamţ o autorizaţie pentru des­fiin­ţarea unor anexe gospodăreşti de pe proprietatea de pe Strada Liliacu­lui, dar şi autorizaţie pentru construirea vilei respective.

La numărul 40, unde locuieşte azi familia comisarului-şef Şoric, mai întâi a apărut un misterios tânăr Ola­riu Dumitru-Florin, proprietar. În mai 2007, "vecinul" lui Mararu, Ola­riu Dumitru Florin, a depus o solici­ta­re la Primărie pentru concesionarea unei suprafeţe de 200 de metri pătraţi, proprietate publică, alăturată terenului său de 90 de metri pătraţi. Din raportul de specialitate al Primăriei, făcut cu ocazia concesio­nării, am aflat că Olariu a achiziţionat terenul de lângă Mararu, adică de la numărul 40, în luna aprilie a lui 2007, adică după ce cămătarul devenise proprietar în Liliacului 38. Domici­liat în Târgu Frumos, Olariu nu face decât să obţină mai multe avize şi au­to­rizaţii şi apoi transmite proprietatea către familia comisarului-şef. Interesant este că actul de vânzare-cum­părare dintre Văideanu Adrian, fostul proprietar de pe Strada Liliacului 40, şi Olariu Dumitru Florin, act prin care cel din urmă a devenit vecin cu Gheorghe Cătălin Mararu, a fost încheiat la notarul Alexandru Casapu exact în cabinetul în care îşi făcea stagiul la acel moment Cristina Şoric, soţia poliţistului-şef. Potri­vit unei in­formaţii Jurnalul, tânărul Olariu a fost asistat în întocmirea documen­telor de Elena Vinca, răposata soţie a omului de afaceri care l-a acuzat pe comisarul Constantin Nechita de abuz, motivul care a stat la în­de­părtarea din funcţie a celui care a investigat activitatea Mararilor.

Olariu este, cel mai probabil, un interpus al familiei Şoric, iar apariţia acestuia se explică prin faptul că pentru a-şi construi casa mult visată comisarul-şef trebuia să obţină două decizii de concesiune. După ce Ola­riu le-a vândut proprietatea celor doi soţi Şoric, aceştia au depus ei înşişi încă o cerere, pentru o concesiune a altor 539 de metri pătraţi, în noiembrie 2008. Olariu Dumitru Florin şi soţia Olariu Petronela, cei care pentru scurtă vreme au figurat ca proprietari la adresa unde astăzi stă­pâ­neş­te Şoric, au dispărut din Piatra Neamţ la fel de repede şi fără urme precum apăruseră. Iar filmul evenimentelor demonstrează că Aurelian Vasea Şoric a ţinut special să fie vecin cu Gheorghiţă Mararu, deşi Primăria i-ar fi concesionat oricând orice alt teren.

Informaţiile primite de reporterii Jurnalul la momentul la care au fost făcute fotografiile cu casele celor doi, Mararu şi Şoric, erau că maşina BMW din curtea cămătarului este proprietatea (sau măcar în folosinţa) şefului Inspectoratului Neamţ. Cum Aurelian Vasea Şoric nu ne-a răspuns la telefon, am încercat să aflăm cu ce se deplasează şeful IPJ Neamţ atunci când nu foloseşte o maşină ofi­cială. Primul răspuns îl găsim în de­claraţia de avere a comisarului-şef: este vorba despre un BMW 318d care a apărut în de­cla­raţia de avere din 2010, atunci când este men­ţio­nată şi înstrăinarea autoturismului Kia Sportage pe care-l stăpânise în 2009. Totuşi, BMW-ul are anul de producţie 2005 şi este greu de crezut că abia a fost achi­zi­ţio­nat.

De altfel, în declaraţie, Şoric nu face nici o astfel de referire, deşi, dacă ar fi fost cazul, era obligat să precizeze astfel de lucruri. La mo­men­tul la care pregăteam acest ma­terial, comisarul-şef se deplasa prin Piatra Neamţ la volanul unui Volkswagen Touareg, cu numărul de înmatriculare NT 111 AIX. De asemenea, Au­relian Vasea Şoric a mai fost văzut conducând un BMW X5, cu numărul de înmatriculare NT 68 NOT, iar Cristina Şoric foloseşte un BMW X3. Nici unul din cele trei automobile nu se regăseşte în declaraţia de avere a comisarului-şef.

×