x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorina Pintea: Se lucrează la un plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene

Sorina Pintea: Se lucrează la un plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene

01 Mar 2019   •   13:11
Sorina Pintea: Se lucrează la un plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene

România lucrează la un plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi a efectelor infecţiilor asociate actului medical, care ar putea fi gata într-un an de zile, a afirmat, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
"Anul trecut, printr-o hotărâre de Guvern a fost înfiinţat acel Comitet interministerial care va elabora strategia pentru combaterea rezistenţei la antimicrobiene, comitet interministerial care cuprinde specialişti din mai multe ministere. (...) România lucrează la acest plan naţional de acţiune în cadrul acestui Comitet interministerial. Acest plan de acţiune va cuprinde direcţii care vor duce la limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi limitarea efectelor infecţiilor asociate actului medical", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la conferinţa "Următorii paşi pentru a face UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei antimicrobiene", desfăşurată la Bucureşti, în cadrul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.
Ea a menţionat că planul va fi creat cu ajutorul experţilor de la Comisia Europeană, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.
"În momentul în care se face un astfel de Comitet care va elabora strategia şi planul naţional ai nevoie de expertiza celor care ştiu mai bine - ECDC (Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor - n.r.) şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii - n.r.). Eu de aceea am ales să colaborez cu aceste entităţi pentru a avea un cadru pentru a face acest plan naţional corespunzător şi adaptat nevoilor României. Anul trecut am avut o rată dublă a infecţiilor asociate actului medical tocmai pentru că am început să le raportăm, nu pentru că nu ar fi fost. În 2016 şi 2017 nivelul era foarte mic. Cred că primul pas mare a fost făcut în 2018, când deja suntem la nivelul Germaniei cu nivelul infecţiilor", a spus Pintea.
Ministrul a precizat că primul pas va fi acela de a obliga spitalele să aibă zonă de microbiologie în laborator pentru depistarea infecţiilor.
"Noi sperăm că în maxim un an de zile va fi gata planul naţional. Facem în fiecare zi acţiuni care să ne conducă la limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi limitarea infecţiilor actului medical. Primul pas pe care îl vom face va fi acela de a obliga fiecare spital să aibă zonă de microbiologie în laborator, astfel încât să putem depista activ aceste infecţii, apoi utilizarea testelor rapide pentru a putea merge cu tratamentul ţintit pentru pacienţii infectaţi şi alte lucruri pe care le veţi vedea, cuprinse într-un ordin de ministru care va apărea mai repede de un an de zile", a explicat Pintea.
Potrivit acesteia, igiena mâinilor este una dintre principalele măsuri pentru limitarea infecţiilor asociate actului medical.
"Ministerul Sănătăţii, de anul trecut, a modificat protocoalele legate de igiena mâinilor. De asemenea, DSP-urile verifică respectarea acestor reguli în spitale la fiecare control punctual sau de fond, dar nu este suficient. Va trebui împreună cu media să facem campanii de promovare a spălatului pe mâini", a menţionat ministrul Pintea.
Întrebată despre lipsa săpunului de la baie în majoritatea spitalelor, ea a spus că este o problemă de management şi problema DSP-urilor pentru a verifica aceste aspecte. "Noi avem reguli, am creat cadrul legal, important este să le şi respectăm", a adăugat Sorina Pintea.
Demnitari şi experţi din domeniul Sănătăţii, reprezentanţi din sectoarele veterinar şi de mediu din statele membre ale UE participă, vineri, la Bucureşti, la conferinţa "Următorii paşi pentru a face UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei antimicrobiene", desfăşurată în cadrul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sorina pintea antimicrobiene