x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sosire discretă la Iaşi: Vladimir Putin îşi petrece sărbătorile de iarnă în România (Galerie foto)

Sosire discretă la Iaşi: Vladimir Putin îşi petrece sărbătorile de iarnă în România (Galerie foto)

de Cristinel C. Popa    |    02 Dec 2011   •   11:07
Sosire discretă la Iaşi: Vladimir Putin îşi petrece sărbătorile de iarnă în România (Galerie foto)

Reuniune la nivel inalt a conducerii de stat a Rusiei la Iasi! Vladimir Putin a sosit joi in capitala Moldovei. Departe de forfota si problemele din Rusia, sta retras la Iasi. Nu s-a intalnit cu nici un politician sau oficialitate locala. Presedintele Basescu, ca si premierul Boc, de altfel, nu au aflat de prezenta celor doi politicieni rusi. Este o vizita privata, departe de scortosenia protocoalelor. Imbracat intr-un costum bleumarin, tacut, Putin sta aproape de presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. Copii insotiti de parinti se fotografiaza cu marele om politic din Rusia. Va ramane la Iasi pana la inceputul anului viitor. In suita sa este prezent si renumitul actor american Johnny Deep, costumat in celebrul sau costum din filmul "Piratii din Caraibe'. Statura impozanta a liderului rus, construita din ceara, e gazduita de Muzeul de Istorie Naturala din Iasi, alaturi de alte figurine cu celebritati din lume care au punctat de-a lungul anilor istoria: Einstein, Salvador Dali, Charles Chaplin, Hercule Poirot, Agatha Christie, Nefertiti, Cleopatra, Icar si altii. Expozitia, intitulata "Mit, fictiune si realitate', consta intr-o colectie de exponate din patrimoniul Muzeului Figurilor din Ceara din Sankt Petersburg, al doilea muzeu de acest tip din lume a carui colectie cuprinde 1500 de astfel de piese. Acesta se deosebeste de celelalte muzee prin faptul ca s-a specializat in expozitii itinerante. Aproximativ 40 de astfel de expozitii a cate 25-30 de figuri sunt organizate anual in diferite parti ale globului.

Cum sa realizezi un presedinte al Rusiei

Ideea inaugurarii unui muzeu al figurilor de ceara in Rusia a apartinut tarului Petru cel Mare. In anul 1705, in cadrul unei misiuni politice in Olanda, Petru I a vizitat o expozitie cu figuri de ceara care reprezentau busturile celebritatilor din perioada respectiva. Impresionat de asemanarea si calitatea lucrarilor, a hotarat sa introduca acest mestesug si in Rusia. Pentru aceasta a fost angajat sculptorul italian Carlo Bartolomeo Rastrelli, care a pus baza scolii rusesti de figuri de ceara. Au fost sculptate zeci de busturi reprezentand personaje din istoria Rusiei si mari politicieni din acea perioada. Din cauza numeroaselor razboaie si a schimbarilor de guverne prin care a trecut Rusia, exponatele din acea epoca au fost distruse, iar traditia figurilor de ceara a fost uitata. S-a pastrat o singura lucrare, care il infatiseaza pe Petru I in marime naturala, care, in prezent, se afla la Muzeul Ermitaj. Figurinele din ceara sunt confectionate intr-un interval de timp cuprins intre doua luni si doi ani, in acest proces fiind implicati foarte multi specialisti: antropologi, istorici, sculptori, chimisti, coafori, cosmeticieni, croitori. Pentru confectionarea figurinelor se foloseste ceara de albine in combinatie cu alte ingrediente, care permit rezistenta fara deformari la temperaturi variate si conservarea in timp. O operatie foarte complexa este implantarea parului, care este natural, atasat fir cu fir cu un ac subtire. Ochii si dintii sunt proteze medicale de buna calitate. Partile corpului care raman invizibile privitorului si care sunt imbracate cu haine s-au realizat, in timp, din lemn, fier, ghips, si, in ultimii ani, din material plastic. Expozitia de la Iasi poate fi vizitata zilnic in schimbul unei taxe de 9 lei pentru adulti si 7 lei pentru copii, elevi, studenti si pensionari. Nu ratati o fotografie cu cel care a marcat atat de pregnant istoria Rusiei, Vladimir Putin!

×
Subiecte în articol: Dmitri Medvedev Vladimir Putin