x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soţia fostului ministru al Muncii şi-a falsificat CV-ul

Soţia fostului ministru al Muncii şi-a falsificat CV-ul

de Iulia Barbu    |    03 Oct 2011   •   21:00
Soţia fostului ministru al Muncii şi-a falsificat CV-ul

Sotia fostului ministru al Muncii Ioan Botis (foto), Ligia Botis, a 'prezentat o si­tua­tie care nu corespunde realitatii' in CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european 'Sansa la demnitate'. Aceasta a fost concluzia in­spec­torilor Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF). 'Tinand cont de com­plexitatea activitatilor (...) apreciem ca experienta manageriala anterioara detinuta de doamna Ligia Bo­tis nu este suficienta si relevanta pentru a o recomanda in vederea ocu­pa­rii functiei pentru care a aplicat in ca­drul proiectului', au scris reprezentantii DLAF in nota inaintata pro­cu­ro­rilor DNA. Desi nota de control a DLAF a fost transmisa DNA la ju­ma­tatea lunii iulie, pro­cu­ro­rii antico­rup­tie au comunicat, la cererea Me­dia­­fax, ca Ligia Botis nu are calitatea de invinuit sau de inculpat in vreun dosar.

Potrivit Mediafax, reprezentantii DLAF au comunicat ca cei care au verificat modul in care a fost derulat proiectul 'Sansa la demnitate' au descoperit 'posibile in­frac­tiuni legate de modul de obtinere a fondurilor europene'. 'Doamna Botis trebuia sa aiba cinci ani de experienta in management, resurse umane sau comunicare. In realitate, ea a lucrat doar un an si patru luni ca manager al firmei ei, un mic atelier de mobila care a avut, de la infiintare, cel mult trei angajati. A trecut, de asemenea, in CV, la capitolul «experienta profesionala», faptul ca este doctorand la Universitatea Tehnica din Cluj, pe care a trecut-o ca fiind angajatorul ei, in conditiile in care nu are cu institutia un raport de munca', au declarat surse judiciare.

Mai mult, avand in vedere performantele economice ale firmei lui Botis, controlorii DLAF au afirmat ca, in opinia lor, Ligia Botis nu avea calificarea si experienta necesare sa ocupe pozitia de responsabil de grup in acest proiect.

Conform controlului DLAF, Ligia Botis a castigat, din participarea in acest proiect, suma de 33.317 lei, adica aproximativ 8.000 de euro. Ea a primit acesti bani ca salariu, din prefinantarea primita de organizatie pentru proiectul propus.

Sursele citate au mai declarat ca Ligia Botis a venit la DLAF de doua ori, o data chiar impreuna cu sotul sau, insa, spre deosebire de alti sase participanti la proiect, a refuzat sa raspunda intrebarilor inspectorilor, astfel ca acestia au inaintat nota de control la DNA. In document, reprezentantii DLAF au scris ca o suspecteaza pe Ligia Botis ca s-ar face vinovata de o infractiune din Legea 78 din 2000 'privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie', fapta pedepsita cu inchisoare de la trei la 15 ani.

Scandalul privind proiectul 'San­sa la demnitate' derulat de Asociatia Parteneriat Euro-Activ din Bistrita a izbucnit in luna aprilie a acestui an si a dus la demisia de onoare a minis­trului Muncii de atunci, Ioan Nelu Bo­tis. Presa a relatat ca sotia minis­tru­lui Botis este implicata intr-un pro­­iect european finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvol­ta­rea Resurselor Umane (POS-DRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind in subordinea Ministerului Muncii. Imediat, ANI l-a reclamat pe Bo­tis la DNA pentru conflict de in­te­rese. Pe langa DLAF, si Autoritatea de Management a POS-DRU a facut propria verificare a modului in care s-a derulat proiectul, ajungand la o concluzie similara cu ancheta DLAF. In plus, in urma anchetei AM POS-DRU i-a cerut ONG-ului bene­ficiar sa returneze finantarea de 639.267 de lei, singurii bani primiti pentru acest proiect, aici fiind inclusi si cei 8.000 de euro primiti de Ligia Botis.

×