x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spaniolii au facut primul transplant de faţă complet

Spaniolii au facut primul transplant de faţă complet

23 Apr 2010   •   00:00
Spaniolii au facut primul transplant de faţă complet

O echipă de 30 de medici din Spania susţin că au reuşit să facă primul transplat de faţă complet. Pacientul, un tânăr spaniol care a cerut să rămână anonim, a asimilat cu succes fiecare parte organică pe care o poate folosi independent de aparatura de reanimare.



"Transplantul de faţă realizat de o echipă de 30 de specialişti de la Spitalul Vall d'Hebron din Barcelona poate fi considerat primul succes din lume de acest gen", notează ziarul Europa Press.

"Pacientul, care a trăit mai mulţi ani cu grave deficienţe ale feţei fiind în imposibilitatea de a se hrăni, vorbi sau respira singur a petrecut ultimii doi ani, în mai multe centre de chirurgie plastică din Spania şi a suportat peste nouă operaţii de refacere facială", a declarat pentru presă, şeful echipei de chirurgi medicul Pere Joan Barett.

Barett a precizat că "ultima operaţie, pe care pacientul a suportat-o la spitalul catalan a impus refacerea totală a muşchilor feţei, nasul, buzele, maxilarul superior, toţi dinţii, pomeţii şi refacerea vaselor de sânge, care alimentează pielea feţei şi aceasta tot transplantată de la un donator".

Medicul a declarat că "pacientul se hrăneşte şingur, înghite şi poate articula câteva cuvinte. Faţa umană transplantată a fost asimilată în totalitate, iar medicii estimează că în următoarele două săptămâni pacientul va fi în totalitate vindecat".

 Ministrul Sănătăţii din comunitatea Catalunya, Marina Geli, a declarat că "un astfel de eveniment medical de succes va revoluţiona practica în medicina de transplant cât şi în cea a chirurgiei plastice şi de refacere a ţesuturilor umane".


Sursă: elpais.com

×
Subiecte în articol: observator