x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spaţiul aerian rămâne deschis pe întreg teritoriul României

Spaţiul aerian rămâne deschis pe întreg teritoriul României

11 Mai 2010   •   00:00

Directorul ROMATSA, Bogdan Donciu, a declarat că spaţiul aerian rămâne deschis pe întreg teritoriul României, după ce norul de cenuşă nu a mai ajuns deasupra ţării noastre, iar avioanele care au trecut prin zone posibil contaminate nu au avut probleme.



"Traficul aerian este deschis marţi, nu există o prezenţă a norului de cenuşă în spaţiul aerian. De asemenea, aeronavele operatorilor români care au zburat în spaţiul aerian al Europei nu au semnalat defecţiuni sau probleme de acest gen", a afirmat Donciu, citat de Agerpres

Acesta a precizat că, faţă de luna aprilie, atunci când închiderea spaţiului aerian din România pentru câteva zile a afectat serios bilanţul companiilor aeriene, au fost create proceduri speciale de către Eurocontrol (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Traficului Aerian) şi au fost introduse noi verificări tehnice pentru a vedea modul în care particulele de cenuşă afectează sau nu aeronavele.

"Până acum, nu am avut probleme la aeronavele noastre. Sunt nişte verificări suplimentare, care trebuie efectuate în această perioadă", a explicat directorul general adjunct al Blue Air, Adrian Ionaşcu.

"A fost o analiză operaţională efectuată cu reprezentanţii ROMATSA şi noi am spus că nu au fost influenţe asupra aparatelor noastre din cauza norului, după ce am efectuat teste asupra elementelor aeronavelor", a precizat Adrian Sopon, pilot comandant reprezentant al companiei Carpatair.

Până miercuri, traficul aerian rămâne deschis în România şi în cea mai mare parte a Europei. Sunt zone unde traficul este închis însă, deasupra unor zone ale Oceanului Atlantic, Portugalia şi în sudul Franţei.

×
Subiecte în articol: observator