x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Speolog ungur, blocat într-o peşteră de pe Platoul Padiş

Speolog ungur, blocat într-o peşteră de pe Platoul Padiş

01 Iul 2011   •   09:23

Un speolog in varsta de 45 de ani, cetatean ungar, este blocat, de ieri dupa-amiaza, intr-o pestera de pe Platoul Padis. La evacuarea acestuia lucreaza o echipa de interventie formata din aproape 30 de persoane, speologi si paramedici.

Potrivit vicepresedintelui Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin, salvatorii montani bihoreni au fost alertati cu privire la acest accident ieri, la ora 14:45.

"Am fost alertati cu privire la faptul ca un coleg speolog, foarte cunoscut in Ungaria, dar care isi exercita acest hobby mai ales in Romania, in varsta de 45 de ani, a ramas blocat in pestera R2 de pe Platoul Padis, dupa ce a suferit o dislocare de umar", a declarat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin.

Potrivit acestuia, pestera R2 a fost descoperita "relativ recent si este explorata de doar cateva luni, numai de catre speologi experimentati" si nu este deschisa publicului, iar speologul cartografia pestera.

Pestera are un relief foarte accidentat, care a favorizat producerea incidentului. "Pe un parcurs de circa 800-850 de metri, pestera prezinta o diferenta de nivel de 200 de metri, ceea ce este foarte mult, iar numeroase portiuni sunt extrem de stramte, putand fi strabatute numai comprimat intre pereti", a afirmat Marin.

In ceea ce priveste interventia de salvare si evacuare, responsabilul Salvamont-Salvaspeo Bihor a afirmat ca la fata locului au fost trimise un echipaj SMURD si o echipa de salvamontisti care fac serviciu de permanenta pe Platoul Padis.

"Cei de la SMURD si colegii nostri de pe Platoul Padis au ajuns la speologul maghiar in jurul orei 4.00 dimineata si i-au pus la loc umarul dislocat, insa nu au reusit sa il evacueze deoarece persoana accidentata nu isi simte mana si umarul si, deci, nu si le poate folosi, iar evacuarea sa nu ar putea fi facuta din cauza portiunilor stramte, decat prin tragere", a spus Adrian Marin.

El a precizat ca, inca de joi, speologul maghiar este asistat de un salvamontist care are pregatire medicala, fiind anesteziat si invelit intr-un sac care pastreaza o temperatura corespunzatoare a corpului.

Din grupul care cartografia pestera R2 mai faceau parte alti doi speologi ungari si un roman, din Oradea, cu totii membri ai Clubului de Speologie Z. Acestia coborasera in pestera ieri dimineata, in jurul orei 11:00.

×