Speranţa de viaţă sănătoasă a românilor a scăzut cu 3,5 ani în doar 2 ani de criză, din 2008 până în 2010, a declarat luni, fostul ministru al Muncii, Elena Dumitru, cu prilejul unei dezbateri despre capitalismul românesc, informează agerpres.ro.
"Indicatorii Eurostat arată o scădere a speranţei de viaţă sănătoasă, în doar 2 ani de criză, din 2008 până în 2010, cu 3,5 ani. Vorbim de o erodare a stării de sănătate a forţei de muncă care mai devreme sau mai târziu o să se reflecte în cheltuielile firmelor şi în felul în care funcţionează firmele. Cred că este necesară o consolidare a sistemului de sănătate nu din perspectiva socială, a responsabilităţii societăţii faţă de membrii proprii, chiar din perspectiva economică", a spus Elena Dumitru.
Aceasta a arătat că în 1989 salariaţii români primeau salarii reprezentând 53% din Produsul Intern Brut şi că până în 1995 s-a înregistrat o cădere de 15 puncte procentuale.
"În acest moment suntem în următoarea situaţie din punctul de vedere al lucrătorilor, nu al deţinătorilor de capital. După 23 de ani de capitalism, de creştere a capitalismului în România, salariul mediu real în România este doar cu 24 de puncte procentuale mai mare decât în 1990. În condiţiile în care în România nu mai există 8,1 milioane de salariaţi, ci 5,2 milioane şi în condiţiile în care salariul mediu nu se mai suprapune aproape pe salariu median, avem o distribuţie foarte dezechilibrată a salariilor, aproape 80% din salariile din România sunt sub salariul mediu", a declarat Elena Dumitru.