x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalele din Capitală se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante

Spitalele din Capitală se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante

de Redacția Jurnalul    |    15 Noi 2023   •   22:30
Spitalele din Capitală se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante

Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante, transmite ASSMB.

„Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) avertizează asupra crizei profunde din sistemul de sănătate, cauzată de politicile actuale ale Guvernului. Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților. Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, situația s-a agravat odată cu protestul angajaților CNAS.

ASSMB arată că la Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, „punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale”, la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, „finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților”. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București menționează că spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea.

La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.

„Acestea sunt doar câteva exemple ale situațiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile. Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de Ordonanța privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare. Recent, conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Muncipiului București, prin ASSMB, au adresat Guvernului un Memoriu comun, cu solicitarea de a fi efectuate . ASSMB cere Guvernului să acorde o atenție deosebită acestor aspecte și să urgenteze soluțiile pentru a evita colapsul sistemului medical și a proteja viața și sănătatea cetăţenilor”, se menționează în finalul comunicatului.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: spitale ASSMB