x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalele publice ar putea avea structuri în care se desfăşoară activitate privată

Spitalele publice ar putea avea structuri în care se desfăşoară activitate privată

de Mediafax    |    03 Iul 2012   •   10:13
Spitalele publice ar putea avea structuri în care se desfăşoară activitate privată

In spitalele publice din Romania ar putea functiona structuri in care se desfasoara activitati private, pe baza de contract, renuntandu-se la ideea organizarii ca fundatii, se arata in proiectul noii legi a sanatatii, lansata in dezbatere publica, azi, de Ministerul Sanatatii.

Astfel, conform proiectului, spitalele pot fi publice, private si publice cu structuri in care se desfasoara activitate privata.

Spitalele publice sunt organizate ca institutii de sanatate, aflate in administrarea Ministerului Sanatatii, a ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, a universitatilor de medicina si farmacie si a autoritatilor publice locale.

Spitale private sunt organizate ca persoane juridice de drept privat. Acestea au obligatia, in urma aprobarii obtinute pentru numarul total de paturi, de a notifica Ministerul Sanatatii cu privire la structura detaliata cu care functioneaza, precum si la orice modificare a acesteia. Nerespectarea atrage retragerea autorizatiei sanitare de functionare.

Ministerul Sanatatii aproba numarul total de paturi al fiecarui spital privat, se arata in proiect.

Spitalul raspunde, in conditiile legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea conditiilor de cazare, igiena, alimentatie si de prevenire a infectiilor nosocomiale, conform aceluiasi proiect de act normativ.

"Spitalele vor avea obligatia sa acorde primul ajutor de urgenta medical, in functie de competenta, oricarei persoane care se prezinta in unitate. Spitalele vor fi acreditate de catre Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), care are in structura sa Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. In structura spitalului public va functiona o unitate de management a calitatii", mai spun reprezentantii ministerului.

Salarizarea personalului din spitalele publice, institutii de sanatate, se face diferentiat, pe criterii de performanta, cu respectarea prevederilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura si a prevederilor Legii nr.53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Spitalele, indiferent de forma de organizare, care realizeaza venituri din contracte de furnizare de servicii de sanatate in sistemul asigurarilor obligatorii de sanatate, au obligatia contractarii unui audit financiar extern anual, prevede acelasi proiect.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a precizat, luni, ca proiectul noii legi a sanatatii va fi prezentat si institutiilor financiare internationale, fiind posibil sa sufere modificari in urma discutiilor cu acestea.

×