x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spitalul Elias: Teo nu este victima unei erori medicale

Spitalul Elias: Teo nu este victima unei erori medicale

04 Mar 2011   •   12:36
Spitalul Elias: Teo nu este victima unei erori medicale
Sursa foto: /www.bzi.ro

154738-.jpgMedicii de la Spitalul Elias au răspuns astăzi acuzaţiilor care au apărut în presă, potrivit cărora agravarea bolii fostei vedete TV ar fi putut fi prevenită în România dacă medicii de la Spitalul Elias i-ar fi pus un diagnostic corect.

Cadrele medicale spun că diagnosticul care i-a fost pus Teodorei Trandafir în 6 ianuarie este corect, neputând fi vorba de faptul că pacienta ar fi victima unei erori medicale.

Într-un comunicat de presă, remis astăzi, Consiliul Medical al Spitalului Elias spune că "Teo Trandafir nu este victima unei erori medicale, medicii de la Spitalul Elias i-au pus un diagnostic corect şi au reacţionat prompt".

Medicii resping categoric orice afirmaţie potrivit cătreia Teo Trandafir nu ar fi fost corect diagnosticată şi prezintă datele legate de spitalizarea acesteia: "Pacienta Teo Trandafir s-a prezentat la camera de gardă în 6 ianuarie 2011, ora 21.40 pentru o suferinţă cu debut în urmă cu aproxiamtiv 16 ore. Prezenta durere abdominală supraombilicală de intensitate moderată şi vărsături bilio-alimentare, durere care ceda la analgetice uzuale. Examenul clinic coroborat cu ecografia abdominală efectuată imediat la prezentare şi analizele de laborator ridicau suspiciunea de pancreatită acută. Acest diagnostic a fost confirmat în primele 12 ore de la internare de tomografia computerizată, care a precizat diagnosticul de pancreatită acută necrotică. Atât ecografia abdominală, cât şi tomografia computerizată au infirmat etiologia litiazică biliară. În plus, la 24 de ore s-a efectuat colangio RMN care a reconfirmat necroza pancreatică şi a infirmat din nou litiaza colecisto-coledociană, indicând colecist cu volum normal, perete subţire, alitiazic; căi biliare intra şi extrahepatice de calibru normal, fără imagine de litiază", arată comunicatul Spitualului Elias, semnat de Consiliul medical, citat de Mediafax.

Apoi, echipa medicală a instituit terapia corespunzătoare diagnosticului şi stadiului afecţiunii.

"Toate datele clinice şi paraclinice contraindicau o intervenţie chirurgicală sau endoscopică în acest moment al evoluţiei bolii. Pacienta nu avea nici o indicaţie de dezobstrucţie biliară endoscopică (ERCP), manevră care ar fi fost nu numai inutilă, dar şi periculoasă pentru stadiul bolii. S-a continuat tratamentul conservator indicat în această situaţie, iar evoluţia a fost controlată şi monitorizată corespunzător pe perioada foarte scurtă a internării în Spitalul Elias. Pacienta a solicitat transferul la Spitalul AKH din Viena în data de 11ianuarie 2011", a precizat sursa citată.

Consiliul Medical al Spitalului Elias consideră că orice atac al unor medici gastroenterologi la adresa modului în care a fost abordat acest caz este neavenit.

"Apreciem etalarea cunoştiinţelor şi dezbaterile din spaţiul media pe tema pancreatitei acute necrotice, dar am aprecia dacă referirile la adresa Spitalului Elias ar fi în cunoştiinţă de situaţie. Discrepanţa dintre realitatea clinică a cazului şi aspecte teoretice despre pancreatita acută necrotică la «femeia în vîrstă de 40 de ani, supraponderală şi frumuşică la chip» ne apare ca o abordare nedeontologică şi neacademică. Amintim celor interesaţi că Spitalul Universitar de Urgenţă Elias deţine toate mijloacele materiale şi competenţele profesionale pentru ceea ce ar trebui să fie un spital clinic de urgenţă în managementul unei afecţiuni grave în România, indiferent de apartenenţa socio-politică a pacientului", conchide consilul medical comunicatul de presă.

Teo Trandafir se luptă cu o pancreatită severă necrozată, care, deşi nu reprezintă o ameninţare imediată pentru viaţa ei, este o maladie care poate fi mortală şi care are o evoluţie imprevizibilă, potrivit unui comunicat de joi al Clinicii AKH din Viena.

"(Teo Trandafir, n.r.) se află sub tratament intensiv şi are nevoie de o îngrijire interdisciplinară optimă. Se află sub anestezie generală şi nu poate comunica. Va rămâne astfel în viitorul apropiat. Pentru a-i proteja viaţa privată, s-a decis ca din acest moment să se publice săptămânal un singur comunicat despre starea ei de sănătate".

Teo Trandafir a fost supusă, pe 24 februarie, unei intervenţii chirurgicale majore, în urma complicaţiilor provocate de pancreatită şi a unei infecţii abdominale, anunţa atunci Clinica AKH din Viena, într-un comunicat de presă. Părţile necrozate ale pancreasului au fost înlăturate şi s-a efectuat drenaj extensiv şi lavaj al cavităţii abdominale, precizau medicii de la Clinica AKH. Medicii care au operat-o pe Teo Trandafir mai spuneau că intervenţia a fost un "succes" şi adăugau că aceasta va rămâne sub observaţie în zilele următoare, la Terapie Intensivă.

Intervenţia chirurgicală a fost efectuată după ce medicii austrieci anunţau, la începutul lunii februarie, că Teo Trandafir a fost supusă unei proceduri endoscopice, se recuperează bine şi ar putea reveni în ţară "curând". Ulterior, însă, externarea ei a fost amânată, din cauza unei complicaţii septice.

Teo Trandafir a fost transportată, în 11 ianuarie, cu un avion privat, la Clinica AKH din Viena, după şase zile de internare la Spitalul Elias, cu diagnosticul de pancreatită acută de severitate medie.

Ea a fost internată la Terapie Intensivă în clinica din Viena, iar echipa medicală a optat iniţial pentru tratament, şi nu pentru intervenţie chirurgicală.

×
Subiecte în articol: teo trandafir