x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum a căzut SRI la BAC? Comisia Parlamentară de Control a activităţii SRI este în vacanţa mare!

Cum a căzut SRI la BAC? Comisia Parlamentară de Control a activităţii SRI este în vacanţa mare!

de Dan Constantin    |    10 Iul 2013   •   18:04
Cum a căzut SRI la BAC? Comisia Parlamentară de Control a activităţii SRI este în vacanţa mare!
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

În a şaptea zi după Scriptură, SRI iese din muţenie şi recunoaşte ceea ce ştia toată lumea: Scandalul de la Bac a pornit din interiorul instituţiei care veghează prin lege la siguranţa naţională. Purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava, a avut ordin să intervină doar la o televiziune selectată, bănuiesc, doar după evaluarea “tăriei întrebărilor”.

Din păcate, ca şi în alte ocazii, “evaluatorii” nu s-au gândit şi la conotaţiile ieşirii în spaţiul public într-o dezbatere sub sigla “Jocuri de putere”, ceea ce induce ideea blestemată că Serviciul Român de Informaţii ar fi implicat în asemenea jocuri. Sorin Sava s-a străduit să explice, fără să convingă pe nimeni, de ce a ajuns examenul de Bacalaureat în ediţia 2013 o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale. 

Dacă presa a fost băgată în cea mai neagră perioadă a băsismului în categoria acestor vulnerabilităţi, trecerea acestui examen care nu tulbură în nici un caz ordinea socială, echilibrul puterilor, stabilitatea statului sau ordinea constituţională reprezintă în opinia multor analişti încă o gravă eroare. Deturnarea mijloacelor instituţiei şi a forţei operative spre spionarea a sute de mii de persoane (peste o sută de mii de elevi, dublat de numărul părinţilor, a zeci de mii de profesori) reprezintă cea mai amplă operaţiune de supraveghere în care s-a implicat SRI. Anchetele derulate de Parchetele locale în care sunt audiaţi în masă elevi şi profesori au suportul de  investigaţii al SRI. Dacă nu iese nimic din aceste anchete, cine va răspunde? Sub presiunea aceleiaşi întrebări se află procurorii şi instanţele care forţează proceduri şi dictează arestări? Asemenea întrebări  ar putea să pună Comisia parlamentară de control a activităţii SRI condusă de Georgian Pop. Pentru asta ar trebui să-şi strice însă vacanţa.

×
Subiecte în articol: SRI bac