Banii alocaţi lucrărilor de la Stadionul "Lia Manoliu" au încins ieri spiritele atât înaintea şedinţei CGMB, cât şi după. Primul care a început scandalul a fost viceprimarul general, Mircea Raicu. El a anunţat posibilitatea opririi investiţiei în două luni, din lipsă de fonduri. Primarul Oprescu rezumă tot circul într-un cuvânt: minciună.
Viceprimarul Mircea Raicu a spus ieri că, dacă nu se va găsi finanţare în următoarele două luni, lucrările la Stadionul "Lia Manoliu" ar putea fi oprite, existând lucrări efectuate însă neplătite în valoare de 16 milioane de lei. "Trebuie ca în două luni să găsim o soluţie de finanţare din partea municipalităţii a acestui proiect, astfel încât lucrările la Stadionul «Lia Manoliu» să poată continua", a declarat Mircea Raicu.
El a adăugat că în bugetul Capitalei există suma de 10 milioane de euro cuprinsă pentru lucrările ce se vor desfăşura pe parcursul anului 2009 la obiectivul "Lia Manoliu". Întrebat dacă Guvernul României va asigura partea sa de finanţare, adică 80%, aşa cum a fost stabilit la începutul lucrărilor la stadion, viceprimarul a susţinut că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţi ai Executivului, aceştia au cerut ca municipalitatea să încerce să găsească banii necesari continuării lucrărilor.
"Nu se pot cere bani Guvernului atâta timp cât municipalitatea are bani pe care nu-i va folosi pentru anumite proiecte", a concluzionat Raicu. Întrebat de ce nu se respectă procentul de participare al Guvernului României cu 80% din banii necesari realizării Stadionului "Lia Manoliu", el a arătat că din informaţiile primite de la Executiv "situaţia României din 2008 nu este aceeaşi cu cea din 2009".
ÎNTÂRZIERE DE 20 DE SĂPTĂMÂNI
În replică, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat chiar la începerea şedinţei CGMB că toate declaraţiile lui Raicu sunt minciuni. "Stadionul «Lia Manoliu» are finanţare. Guvernul trebuie să participe cu 80%", a adăugat edilul Capitalei. Din ianuarie până în prezent s-au făcut lucrări în valoare de 13,8 milioane de lei, din care Primăria a achitat, până la 21 mai, 10 milioane de lei, în cursul zilei de vineri fiind efectuată ultima plată.
Stadionul Naţional Arena va avea o clasificare de categoria I şi o capacitate de 55.000 de locuri. Proiectul noii arene are o valoare de 120 de milioane de euro (fără TVA) şi ar trebui să fie finalizat în luna mai 2010, dar până acum s-au înregistrat întârzieri de 20 de săptămâni.
Nu este pentru prima oară când un proiect important pentru bucureşteni este amânat sau băgat în tot felul de discuţii politice. Situaţia de la Stadionul Naţional este aceeaşi cu cea de la Pasajul Basarab, când aleşii locali au avut nevoie de nouă ani pentru a demara lucrările.
PASAJUL DE LA CASA PRESEI, RESPINS
Consilierii generali l-au împuternicit pe primarul Oprescu să găsească un sediu nou pentru Primăria Capitalei, având în vedere că imobilul va intra în renovare. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu sediul Prefecturii, însă până acum nu s-a luat nici o decizie în acest sens. De precizat că proiectul referitor la demararea lucrărilor la Pasajul subteran Piaţa Presei Libere a fost respins.
Citește pe Antena3.ro