x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stadionul "Lia Manoliu", gata în mai 2011

Stadionul "Lia Manoliu", gata în mai 2011

de Monica Andrei Capatos    |    27 Oct 2010   •   00:00
Stadionul "Lia Manoliu", gata în mai 2011
Sursa foto: /Gazeta Sporturilor/Intact Images

În urmă cu aproape trei ani şi jumătate, Primăria Capitalei semna cu Max Bogl Germania şi Astaldi Italia un contract pentru construcţia Stadionului Naţional "Lia Manoliu". Lucrurile n-au mers ca pe roate încă de la început, unele modificări ale proiectului iniţial, dar şi lipsa banilor au împiedicat finalizarea la timp a lucrării.



Până la urmă, arena sportivă va fi gata în mai 2011, plata făcându-se din bugetul municipalităţii. Guvernul Boc nu şi-a onorat obligaţiile, aşa cum se stabilise de la început, administraţia locală fiind obligată să renunţe la alte proiecte pentru a achita facturile. "Stadionul Lia Manoliu va fi finalizat în mai 2011, când va avea şi gazonul, şi cupola. Deşi nu am primit banii de la Guvern, Primăria Capitalei are resursele necesare finalizării acestui obiect", a spus primarul general, Sorin Oprescu, după ce a vizitat ieri arena. Până la sfârşitul lunii decembrie va fi gata construcţia şi vor fi montate toate elementele de arhitectură la stadion, precum şi cablurile pentru instalarea cupolei, în perioada de iarnă se va continua cu finisajele interioare, iar la sfârşitul acesteia vor fi montate gazonul şi cupola.

"Am pregătit pentru şedinţa de vineri a Consiliului General o hotărâre de consiliu pentru modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea Stadionului Naţional Lia Manoliu în care sunt cuprinse toate elementele de amenajare, dar şi cele de siguranţă rezultate în urma vizitei reprezentanţilor UEFA la acest obiect", a declarat Bogdan Hreapcă, directorul de investiţii în cadrul municipalităţii. Suplimentarea valorii investiţiei la stadion va fi de aproximativ 92 milioane de lei. În hotărârea de consiliu au fost incluse lucrările de înlocuire a conductelor de apă şi canal din zona adiacentă stadionului, refacerea carosabilului şi înlocuirea mobilierului urban cu unul specific parcurilor.

"Reprezentanţii UEFA au modificat regulamentele şi normele privind securitatea participanţilor la evenimentele sportive, acest lucru având ca rezultat necesitatea unor lucrări suplimentare", a mai spus Hreapcă. Modificările au constat în suplimentarea locurilor destinate presei scrise şi audiovizuale, creşterea numărului de grupuri sanitare şi spaţii comerciale la sistematizarea acceselor auto şi pietonale, a drumurilor şi a sistemului de iluminat, semnalarea completă a stadionului şi crearea unui centru de comandă şi control, extinderea sistemelor de supraveghere video şi sonorizare în exterior, dar şi introducerea "sistemului de control, acces şi ticketing". Valoarea totală necesară reabilitării stadionului va fi de aproximativ 142 milioane de euro, iar termenul necesar realizării lucrărilor suplimentare impuse va fi de 42 de luni.

×
Subiecte în articol: observator