x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stăm pe butoiul cu pulbere al crizei locurilor de muncă

Stăm pe butoiul cu pulbere al crizei locurilor de muncă

de Sînziana Stancu    |    14 Sep 2010   •   00:00

Europa şi America se confruntă cu cea mai gravă criză a locurilor de muncă din 1930 încoace, iar Fondul Monetar Internaţional avertizează că există "riscul unor explozii sociale", dacă această problemă foarte delicată nu va fi rezolvată în curând.


Criza financiară este departe de a se fi sfârşit şi, o dată cu aceasta, se amplifică şi crizele sociale, cauza principală fiind lipsa acută a locurilor de muncă, ce provoacă nesiguranţa zilei de mâine şi o serie întreagă de probleme, de la cele materiale la cele personale ce pot apărea în astfel de situaţii.

"Piaţa muncii trece printr-o criză cumplită. Marea recesiune a lăsat în urmă foarte mult şomaj", a declarat Dominique Strauss Kahn, directorul FMI, cu ocazia unei reuniuni la Oslo, cu Federaţia Internaţională a Muncii (ILO), pe tema locurilor de muncă. Chiar dacă o înrăutăţire a actualei crize financiare este puţin probabilă, el a avertizat că lumea nu a scăpat încă de pericolul unei crize sociale de mare amploare şi că Occidentul nu trebuie să se simtă de pe acum în deplină siguranţă, în ciuda unei timide creşteri economice raportate de unele ţări bogate. Kahn, citat de The Telegraph, a reamintit că, de la declanşarea crizei economice şi până în prezent, s-au pierdut 30 de milioane de locuri de muncă, între care trei sferturi, în ţările bogate, iar şomajul global a atins cifra de 210 milioane. "Şomajul ridicat şi pe termen lung reprezintă un mare risc pentru stabilitatea democraţiilor existente", a comentat şeful FMI. Afirmaţiile lui s-au bazat pe diferite studii făcute de-a lungul timpului, care au arătat că victimele recesiunii din anii '20 au resimţit pagubele suferite atunci tot restul vieţii, pierzându-şi şi încrederea în instituţiile publice.

STIMULENTE FISCALE
Economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard, a abordat şi el problema şomajului, estimând că lipsa locurilor de muncă pe termen lung "a ajuns la cote alarmante". A dat şi exemple dintre cele mai evidente. Astfel, în Statele Unite, peste o jumătate din şomeri nu şi-au mai găsit nici un loc de muncă de mai bine de şase luni, situaţie nemaiîntâlnită de la marea recesiune. Spania a suferit şi ea cel mai mare şoc de la începutul crizei şi până acum,  ajungând la o rată a şomajului de aproximativ 20%. În ultimii doi ani, în Marea Britanie, şomajul a crescut de la 5,3% la 7,8%, în această ţară existând în prezent 2,48 de milioane de şomeri.

Blanchard consideră că stimulentele financiare trebuie să constituie acum "prima linie a frontului de luptă" împotriva crizei financiare şi că ţările cele mai dezvoltate "nu ar trebui să înăsprească măsurile fiscale înainte de 2011", pentru că asemenea măsuri "ar submina o eventuală creştere economică". De asemenea, el a atras atenţia şi asupra riscului adâncirii prăpastiei între bogaţi şi săraci, care ar putea stârni conflicte sociale de amploare. Istoricii reamintesc că ultima dată când s-au produs asemenea extreme a fost în perioada 1928-1929. Unii dintre ei susţin că aceste diferenţe foarte mari ar face ca investiţiile să depăşească cererea, iar lumea s-ar putea trezi prinsă în capcana recesiunii.

×
Subiecte în articol: observator