Perspectiva ratingului municipiului Bucureşti a fost revizuită marţi de Standard & Poor's (S&P) de la "Stabilă", la "Negativă". Anunţul agenţiei de evaluare financiară vine ca urmare a modificării calificativului de ţară, şi a confirmat creditele pe termen lung la "BB+".
"Am revizuit perspectiva ratingului ca urmare a reducerii calificativului de ţară", a declarat, într-un comunicat, Jean-Louis Renaud, analist la S&P, citat de Mediafax.
Ratingul reflectă gradul ridicat de îndatorare a oraşului, nevoia de a creşte performanţa administrării datoriilor şi a lichidităţilor, flexibilitatea financiară scăzută şi dificultăţile în implementarea proiectelor cheie de infrastructură, se spune în comunicat. Poziţia de capitală a României, creşterea puternică a veniturilor şi o balanţă solidă şi constantă a veniturilor şi cheltuielilor operaţionale reprezintă avantajele Bucureştiului potrivit specialiştilor agenţiei de evaluare financiară.
Aceştia consideră că evoluţia ratingurilor Bucureştiului va urma calificativele României. "Perspectiva Bucureştiului ar putea fi revizuită la Stabilă, dacă cea a României este evaluată la acelaşi nivel sau la Pozitivă, iar situaţia oraşului nu se deteriorează sub aşteptările noastre iniţiale", a adăugat Renaud.
Agenţia Standard&Poor's a redus, luni, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", iar calificativul pentru creditele pe termen scurt a fost redus la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă".
"Scăderea ratingului reflectă riscurile în creştere pentru economia reală a României, ca urmare a vulnerabilităţii ridicate a sectorului privat şi a dependenţei de sursele de finanţare externe, tot mai nesigure" se arată într-un comunicat al agenţiei.
Moneda naţională s-a depreciat luni seară în urma anunţului făcut de agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's privind reducerea ratingului României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung.
Perspectiva "Negativă" înseamnă că românii se pot aştepta la o nouă reducere a ratingului pentru împrumuturi. "România este vulnerabilă la un scenariu de oprire bruscă a intrărilor de capital, care ar necesita o ajustare drastică a economiei şi ar cauza o deteriorare a balanţei de plăţi a guvernului" mai arată specialiştii de la Standard&Poor's.
Citește pe Antena3.ro