x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stănişoară la audieri: "MApN îşi declină competenţa în cazul Mircea Băsescu"

Stănişoară la audieri: "MApN îşi declină competenţa în cazul Mircea Băsescu"

08 Sep 2009   •   00:00
Stănişoară la audieri: "MApN îşi declină competenţa în cazul Mircea Băsescu"

MApN nu are competenţe în ceea ce priveşte muniţia care este transportată de diferite companii private, ci doar în cazurile care privesc muniţia proprie, ca atare nici în cazul Băbeni în care sunt implicate firmele fratelui preşedintelui statului, Mircea Băsescu, a comunicat astăzi Mihai Stănişoră membrilor comisiiilor reunite de apărare ale Parlamentului.



Senatorii şi deputaţii celor două foruri iau în considerare posibilitatea chemării la audieri a şefilor Ministerului Finanţelor şi MAI pentru a da explicaţii despre modul în care Mircea Băsescu a câştigat unele contracte de stat în domeniul armamentului. Convocat la audieri pentru a da seama asupra procesului de înzestrare şi de delaborare al armatei, ministrul democrat-liberal s-a plâns reprezentanţilor comisiilor de apărare că rectificarea bugetară negativă a afectat proiectele de înzestrare ale armatei.

"Deputaţii şi senatorii şi-au exprimat îngrijoarea în legătură cu modul în care mii de tone de muniţie expirată au tranzitat teritoriul României, ca în cazul Băbeni. Reprezentanţii MApN ne-au explicat că aria de competenţă a ministerului se referă numai la delaborarea (distrugerea - n.r.) muniţiilor ministerului, nu de cele aduse de alte companii, Generalul Savu ne-a spus că au competenţe atunci când se delaborează muniţii aparţinând MApN şi nu în situaţia celor din cazul Băbeni. Ni s-a mai spus că toate operaţiunile de delaborare în care a fost implicat MApN au fost controlate", a precizat la finalul audierilor, preşedintele comisiei de apărare a Senatului, liberalul Teodor Meleşcanu, citat de antena3.ro.

Meleşcanu a susţinut că audierile în acest caz ar putea fi extinse şi la nivelul MF şi MAI, dar şi DGIPI care ar avea competenţe în domeniul atribuirii de astfel de contracte, deoarece "există lucruri care nu sunt se pare sub control aşa cum ar trebui sa fie".

Ministrul Mihai Stănişoară a declarat, la rândul său, că a încercat să clarifice în faţa membrilor celor două comisii procedurile de delaborare efectuate de ministerul pe care-l conduce, prin mijloace proprii sau cu unii agenţi economici.

Ministrul s-a arătat însă mai preocupat să puncteze starea cronică de subfinaţare în care se află armata în domeniul înzestrării cu armament, ca urmare a ultimei rectificări bugetare negative şi a cerut sprijinul parlamentarilor pentru obţinerea de noi fonduri în această direcţie.

Stănişoară a mai menţionat că a făcut o trecere în revistă a programelor de înzestrare ale armatei şi a modului în care rectificarea bugetară a afectat aceste demersuri.

În schimb, parlamentarii au făcut apel la ministru să sprijine pe lângă premierul Emil Boc necesitatea păstrării a două agenţii pe care şeful executivului ar dori să le desfiinţeze.

"Dacă agenţia pentru compansarea achiziţiilor de tehnică specială va fi desfiinţată pregătim bazele pentru preluarea acestor activităţi de firme şi companii private cu consecinţe mult mai grave decât cazul Băbeni. Orice societate privată care va prelua activiăţile acestei agenţii va băga banii în propriul buzunar păgubind statul" a avertizat Meleşcanu.

×
Subiecte în articol: observator