Mai mulţi suspecţi din cei 38 arestaţi în Berevoieşti pentru că ţineau oameni în sclavie beneficiau de ajutor social de la stat, ajutoare obţinute în condiţii suspecte, spune prefectul de Argeş, Cristian Soare. Aceştia nici nu făceau muncă în folosul comunităţii pentru beneficii, având scutire medicală.
Din cei 38 de suspecţi, 14 primeau ajutoare sociale, spune Cristian Soare. "În majoritatea cazurilor, titularii dosarelor de ajutor social erau scutiţi temporar de muncă în folosul comunităţii, prezentând adeverinţe medicale. Au fost identificate peste 40 de astfel de adeverinţe medicale eliberate de un medic specialist ORL de la Spitalul Municipal din Câmpulung, existând situaţii în care ambii soţi au beneficiat de adeverinţe medicale eliberate în aceeaşi zi, cu aproximativ acelaşi diagnostic", a declarat prefectul, adăugând că în acest caz va fi sesizat Colegiul Medicilor. Nereguli au fost constatate şi la dosarele de ajutor social. "Cererile nu erau soluţionate la timp, anchetele sociale nu erau efectuate în termen legal, dispoziţiile primarului nu erau emise în termen şi nu erau comunicate beneficiarilor, în unele cazuri dosarele nu conţin copii ale documentelor de identitate sau ale existentei bunurilor pe care le deţine familia beneficiară de ajutor social", a declarat Cristian Soare. Primarul, secretarul comunei şi asistentul social care s-a ocupat de aceste cazuri au primit amenzi în valoare totală de 17.000 de lei.
Potrivit prefectului de Argeş, primarul din Berevoieşti, Florin Proca, a ştiut de situaţia sclavilor, însă nu a luat măsurile juste. Proca ar fi făcut două sesizări la poliţie în care îşi exprima suspiciunea că există cazuri de copii exploataţi, după ce o persoană fără acte din localitate murise în condiţii suspecte. După răspunsul poliţiei, în care era informat că e de datoria lui să constate aceste fapte printr-o anchetă socială şi să sesizeze apoi Direcţia pentru Protecţia Copiilor, Proca s-ar fi mărginit doar să constate că unii dintre copiii care locuiau la acea adresă nu au documente de identitate. O anchetă care să verifice dacă există copii puşi la muncă forţată se face două luni mai târziu, asistentul social negăsind nimic în neregulă.
Potrivit DIICOT, începând cu anul 2008, peste 40 de minori au fost sechestraţi de gruparea din Berevoieşti şi puşi la muncă forţată