x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Starea vremii - 16 septembrie 2008

Starea vremii - 16 septembrie 2008

de Anca Ardeleanu    |    16 Sep 2008   •   00:00

În următoarele trei zile, vremea în ţara noastră va fi influenţată de cuplajul la nivelul solului între depresiunea mediteraneană în deplasare către bazinul Mării Negre şi cîmpul anticiclonic de sorginte polară, iar în altitudine de poziţionarea pe partea ascendentă a unui nucleului depresionar.


Comentariul specialistului:

În următoarele trei zile, vremea în ţara noastră va fi influenţată de cuplajul la nivelul solului între depresiunea mediteraneană în deplasare către bazinul Mării Negre şi cîmpul anticiclonic de sorginte polară, iar în altitudine de poziţionarea pe partea ascendentă a unui nucleului depresionar.

În consecinţă, vremea se va menţine în general închisă şi temporar va mai ploua, slab cantitativ, în toate regiunile. Din punct de vedere termic, nu se vor înregistra modificări semnificative, masa de aer rece menţinîndu-se în zona latitudinilor ţării noastre.

  • Meteorolog Gabriela Băncilă


La munte

Azi (marţi):
Vreme va fi rece, cerul va prezenta înnorări şi temporar va ploua. Cantităţile de apă mai pot depăşi izolat 15... 20 grade în Carpaţii Orientali şi Meridionali. Vîntul va avea unele intensificări pe creste. Temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decît în intervalul precedent.

Mîine (miercuri):
Vremea se va menţine rece. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va mai ploua. Vîntul va avea unele intensificări pe creste. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent.

Poimîine (joi):
Cerul va mai prezenta înnorări şi local va ploua. Vîntul va avea unele intensificări pe creste. Temperatura aerului va fi în scădere uşoară.


Presiunea atmospherică
Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strînsă legătură cu starea vremii. În aceste condiţii, în meteorologie se vorbeşte de două principale formaţiuni barice: ciclonii şi anticiclonii. Ciclonul este o zonă de presiune scăzută, în care mişcarea aerului se face în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică şi în sensul acelor de cesornic în cea sudică. De asemenea, la latitudini temperate, aceasta determină, în general, prin prisma prezenţei fronturilor atmosferice (cald, rece, oclus) asociate, o vreme instabilă sau închisă, în funcţie de anotimpul existent. Anticiclonul reprezintă zona cu presiune ridicată, în care mişcarea aerului se face în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică şi în inversul acelor de ceasornic în emisfera sudică. Acesta determină o vreme frumoasă, lipsită de precipitaţii, iar iarna poate determina ceaţa. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (marţi):
Presiunea atmosferică va scădea în toate regiunile, îndeosebi în cele sudice, de la valori în jur de 752 mm Hg pînă la valori în jur de 748 mm Hg.

Mîine (miercuri):
Presiunea atmosferică va creşte uşor în toate regiunile de la valori în jur de 748 mm Hg pînă la valori în jur de 754 mm Hg.

 

Bucureşti

Centru:   max.: 19şC   min.: 12şC
Periferie:   max.: 18şC   min.: 10şC

Azi (marţi):
Vremea va fi rece. Cerul va fi temporar noros şi va ploua în primele ore ale zilei şi noaptea. Vîntul va sufla slab pînă la moderat. Presiunea atmosferică va fi în scădere uşoară.

Mîine (miercuri):
Vremea se va menţine rece. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va mai ploua. Vîntul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferică va creşte uşor.
Maxima: 16°C, iar minima: 8°C.

Poimîine (joi):
Cerul va avea înnorări şi trecător este posibil să mai plouă slab. Vîntul va sufla slab pînă la moderat.
Maxima: 19°C, iar minima: 8°C.

×
Subiecte în articol: meteo presiunea