Din punct de vedere termic nu vor fi modificări importante în aspectul vremii. Această "inerţie” este caracteristică regimurilor anticiclonice, unde aerul fiind în contact vreme îndelungată cu suprafaţa solului, capătă proprietăţile zonei în care se găseşte.
În următoarele zile ne vom situa pe partea anterioară a unui nucleu de presiune ridicată, unde circulaţia va fi sudică. În regiunile sudice şi de răsărit ale României, convergenţa sol-altitudine, la care se adaugă îmbogăţirea conţinutului de umezeală a aerului tranportat pe o componentă dominant estică (nord-estică pentru sudul ţării şi sud-estică pentru est) dinspre Marea Neagră, vor da vremii un aspect mai închis, cu nori de tip stratiform şi ceaţă în zonele depresionare, asociată izolat cu burniţă sau cu ploaie slabă. Ca urmare, amplitudinea termică nu va fi mare, dar va caracteriza în continuare vremea ca fiind caldă pentru această dată. Se aşteaptă maxime termice ce se vor încadra între 14şC şi 22şC, care în comparaţie cu normele climatice diurne situate între 10şC şi 14şC vor fi cu 4şC...8şC mai ridicate, şi minime termice ce se vor situa între 3şC şi 13şC, valori care vor depăşi cu 4şC...6şC mediile multianuale nocturne cuprinse între _1şC şi 7şC.
- meteorolog: Doina Mărăşoiu
La munte
Azi (marţi):Vremea se va menţine caldă pentru aceasta perioadă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări noaptea în Carpaţii Occidentali. Vântul va sufla slab până la moderat. Pe văi va fi ceaţă dimineaţa şi noaptea.
Mâine (miercuri):
Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Valorile de temperatură nu vor suferi modificări importante faţă de intervalul precedent. Local pe văi, la orele dimineţii, vor fi condiţii de ceaţă.
Poimâine (joi):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent. Local pe văi, la orele dimineţii, se va semnala ceaţă.
Bucureşti
Centru: max.: 190C min.: 90CPeriferie: max.: 180C min.: 80C
Azi (marţi):
Vremea se va menţine caldă pentru această perioadă a anului. Cerul va prezenta unele înnorări, mai ales în primele ore ale zilei şi din nou noaptea. Vântul va sufla slab. Presiunea atmosferică va mai creşte uşor.
Mâine (miercuri):
Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales dimineaţa şi în cursul nopţii. Vântul va sufla slab. Vor fi condiţii de ceaţă.
Maxima: 17°C; minima: 6°C.
Poimâine (joi):
Cerul va fi temporar noros. Vor fi condiţii de ceaţă şi, mai ales noaptea, de ploaie slabă. Vântul va sufla slab până la moderat.
Maxima: 19°C, minima: 8°C.
Presiunea atmosferică
Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.Azi (marţi):
Presiunea atmosferică va mai creşte uşor până la valori în jur de 763...764 mmHg.
Mâine (miercuri):
Presiunea atmosferică va începe să scadă uşor şi treptat până la valori în jur de 759...758 mmHg.
Prognoza în Europa
Vremea va fi predominant frumoasă în sud-estul Europei, unde cerul va fi variabil. În rest vor fi înnorări şi va ploua pe arii relativ extinse în Peninsula Italică, Peninsula Iberică şi în sudul Franţei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni. În nordul Italiei, sud-estul Franţei şi în zona Munţilor Alpi, ploile vor fi mai însemnate cantitativ şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. În nordul Peninsulei Scandinave şi în nordul Rusiei, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi de ninsoare, iar intensificările vântului vor fi susţinute. În restul continentului va fi ceaţă, care poate fi asociată cu burniţă sau cu ploaie slabă, iar în ţările limitrofe Mării Baltice şi izolat în centru acest fenomen poate persista pe tot parcursul zilei.meteorolog Doina Mărăşoiu
• Dacă eşti martorul unor fenomene meteo extreme, fotografiază sau filmează şi trimite imaginile la meteo@jurnalul.ro.
Citește pe Antena3.ro