x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Starea vremii - 6 noiembrie 2008

Starea vremii - 6 noiembrie 2008

de Dan Panaitescu    |    06 Noi 2008   •   00:00

În cea mai mare parte a ţării au fost înnorări ieri, iar în Transilvania şi ceaţă, o parte persistentă până spre orele amiezii. Cu toate acestea, majoritatea valorilor maxime de temperatură s-au situat peste cele normale la această dată, în regiunile vestice au depăşit 20-21 de grade.

Astăzi, regimul termic va fi comparabil cu cel de ieri sau uşor mai ridicat. Mâine însă va fi o scădere de temperatură uşoară în zonele situate în interiorul arcului carpatic şi accentuată în exteriorul acestuia, unde multe din maximele zilei de vineri ar putea fi foarte scăzute şi unde vremea va avea un aspect mohorât. În plus, şi vântul va avea intensificări. În Oltenia şi pe arii mai restrânse în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, dar şi în sudul Banatului, vor fi burniţe şi ploi slabe. Acestea vor proveni din nori joşi al căror plafon inferior poate porni de la 300 de metri; sunt nori de tip stratiform, aflaţi în partea anterioară a anticiclonului care va aduce aer rece de deasupra Câmpiei Ruse. Zonele montane nu prea vor avea precipitaţii, dar temperatura aerului va fi în scădere şi acolo. După ziua de vineri, şi minimele nocturne vor fi în scădere; în Moldova şi în estul Transilvaniei, mercurul termometrelor va putea coborî sub –2°C, –3°C.
  • meteorolog Romica Jurca

 

La munte

Azi (joi):
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Local pe văi şi în depresiuni, dimineaţa va fi ceaţă. Valorile de temperatură nu vor suferi modificări importante faţă de intervalul precedent.
Mâine (vineri):
Vremea se va răci mai accentuat în Carpaţii Orientali. Cerul va fi variabil, cu înnorări în Carpaţii Meridionali, în zona Carpaţilor de Curbură şi în Munţii Banatului, unde numai izolat va ploua slab. Vântul va prezenta unele intensificări.
Poimâine (sâmbătă):
Cerul va fi variabil, cu înnorări în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, unde izolat va ploua slab. Vântul va avea unele  intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va continua să scadă uşor.

 

Bucureşti:

Centru:             max.: 200C    min.: 100C
Periferie:           max.: 190C    min.: 90C
Azi (joi):
Cerul va prezenta înnorări, iar în cursul nopţii este posibil ca trecător să plouă slab. Vântul se va intensifica treptat în a doua parte a intervalului.
Mâine (vineri):
Vremea se va răci accentuat.
Cerul va fi noros şi vor fi condiţii de  ploaie slabă. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări. Presiunea atmosferică va continua să crească. Maxima: 12°C; minima: 5°C.
Poimâine (sâmbătă):
Cerul va fi mai mult noros şi trecător vor fi condiţii de ploaie. Vântul va sufla slab până la moderat. Maxima: 11°C, minima: 5°C.

 

Presiunea atmosferică

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
Azi (joi):
Presiunea atmosferică va fi în creştere de la valori în jur de 757 mm Hg spre valori în jur de 758 mm Hg.
Mâine (vineri):
Presiunea atmosferică va continua să crească spre valori în jur de 764 mm Hg.

 

Prognoza în Europa

În cea mai mare parte a Europei, cerul va fi noros. Va ploua în Peninsula Iberică, Franţa, Ţările de Jos, Italia, Elveţia, Slovenia şi Croaţia, unde ploile, îndeosebi cu caracter de aversă, vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. În nordul Italiei, sud-estul Franţei, zona Munţilor Alpi şi a Alpilor Dinarici, cantităţile de apă vor fi însemnate. În nordul extrem al Suediei şi al Norvegiei, dar şi în partea nordică a Rusiei, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi de ninsoare, iar vântul va avea intensificări susţinute. În restul continentului, mai ales în ţările central-estice şi de sud-est, dar şi în extremitatea de răsărit, se va forma ceaţă, care pe arii restrânse se poate asocia cu burniţa. În aceste condiţii, regimul termic nu se va modifica semnificativ; majoritatea valorilor maxime vor fi foarte apropiate de cele înregistrate ieri.

  • meteorolog Romica Jurca


Dacă eşti martorul unor fenomene meteo extreme, fotografiază sau filmează şi trimite imaginile la meteo@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: cerul vantul meteo