x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Statul român, eşuat"

"Statul român, eşuat"

de Violeta Fotache    |    10 Iun 2010   •   00:00
"Statul român, eşuat"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

În timp ce societatea civilă discuta ieri despre falimentul statului, Traian Băsescu împingea rezolvarea crizei în ograda... Curţii Constituţionale (CC). Preşedintele le-a spus judecătorilor CC că vor avea de luat decizii importante pentru ieşirea din criză. "Doresc mult succes tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale, mai ales că, în mod cert, în perioada următoare veţi avea de luat decizii extrem de importante pentru ieşirea din criză a României", a spus Băsescu, care le-a mulţumit reprezentanţilor CC pentru activitatea lor de până acum. Declaraţia a fost făcută la Cotroceni, cu ocazia învestiturii în funcţie a judecătorului Petre Lăzăroiu.

În schimb, reprezentanţii societăţii civile au discutat ieri la o dezbatere organizată de fundaţia "Horia Rusu" despre criză, falimentul statului şi calitatea democraţiei în România, pornind de la măsurile de austeritate asumate de Guvernul Boc şi articolul 53 din Constituţie pe care Executivul şi-a bazat deciziile de amputare a veniturilor pensionarilor şi bugetarilor.

Moderată de jurnalistul Răzvan Dumitrescu, dezbaterea a reunit profesori de drept şi în economie, dar şi politicieni precum fostul preşedinte Emil Constantinescu ori senatorul Raymond Luca.
Preşedintele ţării, Traian Băsescu, şi şeful Executivului, Emil Boc, au fost ţinta predilectă a atacurilor verbale ale multora dintre cei adunaţi să înţeleagă cum au devenit pensionarii, şomerii, medicii şi profesorii periculoşi pentru siguranţa statului ori să afle ce instrumente deţine individul pentru a reacţiona în faţa abuzurilor autorităţilor publice, pentru a le utiliza ca forme de rezistenţă civică.

Avocatul Gheorghe Piperea, profesor dr la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, s-a răsculat împotriva manierei de guvernare, a restrângerii drepturilor individuale, şi a luat în derâdere declaraţiile premierului Emil Boc prin care acesta a etichetat actuala criză drept cea mai gravă din ultimii 60 de ani. "Statul român e un stat eşuat, care nu mai poate să-şi pună în practică atribuţiile esenţiale: acelea de a asigura sănătatea, educaţia şi siguranţa cetăţenilor săi. În acest caz, falimentul de stat este asimilabil dezastrului. (...) Pensionarii, şomerii, părinţii care stau acasă să-şi îngrijească copiii, profesorii, medicii, poliţiştii au devenit, cu toţii, brusc, periculoşi pentru siguranţa statului nostru.

Criza economică este chiar obiectul de activitate al guvernului oricărei ţări care traversează criza economică mondială şi nu o scuză pentru adoptarea unor măsuri represive. Asimilând criza cu un dezastru natural, Guvernul român îşi declină orice responsabilitate faţă de starea economică a ţării şi se declară neputincios să adopte soluţii. Criza economică nu poate fi asimilată cu nici una dintre situaţiile de excepţie la care se referă art. 53 din Constituţie", a spus Gheorghe Piperea.

Liberalul Dinu Zamfirescu a invocat Declaraţia Drepturilor Omului adoptată de Revoluţia Franceză în anul 1793 pentru a ne reaminti drepturile. "Acestea sunt dreptul la egalitate, libertate, la proprietate, la securitate, la garanţia socială şi rezistenţa faţă de opresiune. Să ne plasăm pe această sintagmă de rezistenţă la opresiunea iniţiată de actualul preşedinte. (...) Asistăm la revenirea luptei de clasă. Sunt foarte îngrijorat de această alunecare către regimul autoritar, ca să nu spun dictatura personală pe care încearcă să o aşeze încet-încet actualul preşedinte. Personal mă tem că acest preşedinte care provine din «seraiul» comunist nu poate să aplice decât ceea ce ştie", a spus Dinu Zamfirescu.

×
Subiecte în articol: observator guvern masuri de austeritate