x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statul sunt ei!

Statul sunt ei!

de Gabriela Antoniu    |    08 Ian 2007   •   00:00

Desi s-au batut cu pumnii in piept asumandu-si me-ritul aderarii la UE, autori-tatile si institutiile romane mai au mult pana se vor dovedi europene. Inci-dentul de miercurea tre-cuta, cand circulatia a fost oprita pe DN 1 si mii de romani au fost umiliti pentru a face loc unor coloane oficiale, readuce in atentie comportamentul de vataf al autoritatilor noastre, care toaca bani publi-ci, dar nu dau socoteala nimanui, considerandu-se deasupra tuturor.

Christian Silva/JURNALUL NATIONAL
TACERE. Premierul si-a declinat competenta atat in cazul intalnirilor de taina, cat si al fluturasilor ce ii faceau reclama

Desi s-au batut cu pumnii in piept asumandu-si meritul aderarii la UE, autoritatile, institutiile romane mai au mult pana se vor dovedi europene. Incidentul de miercurea trecuta, cand circulatia a fost oprita pe DN 1 si mii de romani umiliti pentru a face loc unor coloane oficiale, readuce in atentie comportamentul de vataf al autoritatilor noastre, care toaca bani publici si nu dau socoteala nimanui.

Respectul pentru cetateni sunt cuvinte straine pentru autoritatile noastre, chiar daca sunt platite din bani publici, acestea fiind in slujba cetateanului, si nu cetateanul in slujba lor. O dovedeste inca o data, daca mai era nevoie, atitudinea SPP si a Politiei Rutiere cand li s-a cerut sa explice miilor de romani umiliti miercuri pe DN 1 ale cui au fost coloanele oficiale care se indreptau spre Brasov si pentru care circulatia a fost blocata mai bine de trei ore sub pretextul indepartarii unui copac cazut pe carosabil. Desi informatia trebuia oferita cu promptitudinea unui serviciu public european, doar demersurile insistente ale Jurnalului National au smuls cu chiu, cu vai de la Politia Rutiera informatia ca intr-adevar in acea zi au trecut niste coloane oficiale, dar ale cui si cate au fost ramane un mister. SPP nici macar atata lucru nu a recunoscut, desi intra in atributiile sale legale protectia demnitarilor.

REGISTRUL DE INTRARE-IESIRI. Un mister a ramas si raspunsul la o alta solicitare a Jurnalului: registrul de intrari-iesiri de la Palatul Victoria. Anul trecut, ziarul nostru a publicat in premiera informatia ca la sediul guvernului avusesera loc mai multe intalniri de taina intre premierul Tariceanu, omul de afaceri Dinu Patriciu, apropiat al premierului, anchetat in dosarul Rompetrol, si ministrul Justitiei, Monica Macovei. Cum nu a fost recunoscuta decat o singura intalnire, Jurnalul National a cerut in baza Legii privind accesul la informatii de interes public, prin adrese oficiale, premierului, Secretariatului General al Guvernului (SGG) si SPP sa ni se puna la dispozitie Registrul de intrari-iesiri de la Palatul Victoria. Am fost plimbati de la Ana la Caiafa. Premierul ne-a transmis ca nu are competente legate de registrul de intrari-iesiri de la Palatul Victoria si ca trebuie sa ne adresam SGG si SPP, SGG ne-a trimis la SPP ca "singurul gestionar al acestei evidente de intrari-iesiri", iar SPP ne-a transmis ca nu ne poate raspunde la aceasta solicitare, deoarece datele solicitate de noi nu sunt publice, dar ne-a asigurat de intreaga sa disponibilitate. In aceste conditii, Jurnalul National a dat in judecata Guvernul, procesul fiind pe rol.

VALIZA CU BANI. SPP a avut o atitudine similara si atunci cand Jurnalul National l-a intrebat, tot prin adresa oficiala, daca a fost posibil ca fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache sa treaca, fara sa fie depistat de controlul de la intrarea in Camera Deputatilor cu o geanta cu un miliard de lei vechi pentru a i-o inmana lui Adrian Nastase ca sponsorizare pentru PSD, dupa cum fostul consilier guvernamental afirmase. "Directia pentru ordine si paza este compartimentul de specialitate al Secretariatului general al Camerei Deputatilor, care asigura evidenta, accesul, circulatia si insotirea persoanelor in Palatul Parlamentului. La punctele de control, Serviciul de Protectie si Paza, in temeiul Regulamentului sus-amintit, efectueaza controlul tehnic antiterorist in cazul tuturor persoanelor care au drept de acces cu exceptia demnitarilor", a fost raspunsul "concret" al SPP.

FLUTURASII PREMIERULUI. De un zid de tacere s-au lovit si toti cei care au vrut sa afle pe ce bani a tiparit Agentia pentru strategii guvernamentale patru milioane de fluturasi publicitari - distribuiti in luna mai 2006 prin Posta Romana - in care apareau imaginea premierului si textul: "Raportul de tara confirma faptul ca Romania are toate sansele sa isi atinga destinatia europeana in 2007. Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru al Romaniei". Tariceanu a dat din umeri spunand ca nu da bun de tipar pe fluturasi si nici nu se ocupa de distribuirea lor, iar seful Agentiei, Alfred Bulai, ca nu i-a cerut premierului avizul pentru fluturasi, pentru ca acesta are "multe alte lucruri de supervizat".

BANII, INAPOI! Un exemplu ca unii demnitari gandesc ca sunt pusi in functii doar ca sa ia bani fara sa faca nimic este si recentul caz in care potentati liberali si pile politice au incasat miliarde de lei vechi pentru a face parte din comisia de privatizare a CEC. Dat fiind ca procesul de trecere a bancii de stat in proprietate privata a fost un esec, decent ar fi ca demnitarii in cauza sa dea banii inapoi. Si-ar avea destui de adus de acasa: Sebastian Vladescu - 68.505 RON, Bogdan Olteanu - 26.762 lei noi, Mihai Voicu - 23.088 RON, Sebastian Bodu - 28.131 RON.

TAINA COLOANELOR OFICIALE
Urmare a articolului "Umiliti de coloane oficiale", publicat in cotidianul nostru in numarul din 5 ianuarie 2007, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) vine cu precizarea ca in perioada 01-03.01.2007, Politia Rutiera a asigurat intr-adevar insotirea cu echipamente specializate a celor 12 coloane oficiale, si nu cinci, asa cum ne-a declarat cu "bunavointa" comisarul-sef Dinita Lucian. Cat priveste deplasarea coloanelor oficiale la data de 3 ianuarie, sursa citata sustine faptul ca deplasarea celor doua coloane oficiale nu a fost cauza generatoare a perturbarii traficului. Potrivit IGPR, desfasurarea greoaie a circulatiei pe tronsonul Comarnic - Predeal a fost determinata de blocarea zonei centrale a orasului Sinaia, cauzata de caderea pe carosabil a unui copac, precum si imobilizarea unor autovehicule in perimetrul orasului Predeal, ca urmare a neechiparii corespunzatoare pentru circulatia in conditii de iarna. Dupa cum se vede, nici de data aceasta nu aflam ale cui au fost coloanele oficiale care au trecut spre Brasov miercuri, 5 ianuarie.
  • Mara Raducanu
  • PRECIZARI
    Un comunicat de la Cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, precizeaza ca nu el a generat situatia de pe DN 1: "Domnia sa s-a deplasat intr-adevar la Sinaia, dar circulatia s-a desfasurat normal, in conditii de iarna, pana la destinatie, la ora la care a facut deplasarea nefiind inregistrate blocaje rutiere pe acest traseu. Daca romanii au fost umiliti de comportamentul vreunui demnitar care s-a deplasat pe acelasi traseu, cu coloana oficiala, in aceeasi zi, atunci acesta trebuie cautat in alta parte."

    ×
    Subiecte în articol: observator oficiale