x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştefan Dănilă, noul şef al Statului Major General

Ştefan Dănilă, noul şef al Statului Major General

27 Dec 2010   •   20:27

Generalul-maior de flotilă aeriană Ştefan Dănilă a fost numit ieri prin decret prezidenţial şeful Statului Major General (SMG), înlocuindu-l din funcţie pe amiralul Gheor­ghe Marin.

Ştefan Dănilă, în prezent locţiitor al şefului SMG, a condus comisia de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor în care s-a prăbuşit avionul MiG 21 Lancer la Câmpia Turzii la începutul lunii noiembrie. Dănilă, unul dintre cei mai tineri ge­nerali din Armata română, are 45 de ani, este căsătorit şi are o fiică. El s-a născut la 14 mai 1965 şi a absolvit Liceul Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, după care a urmat cursurile şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie "Aurel Vlaicu" şi a devenit pilot militar.

Între anii 2005-2008, a înde­pli­nit funcţia de şef secţie metodica pre­gătirii de zbor în Statul Major al For­ţelor Aeriene. În aprilie 2008 a fost numit comandant al Bazei 95 Ae­rie­ne, iar în septembrie acelaşi an, co­man­dant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian. A obţinut succesiv califi­că­rile de pilot şi instructor de zbor pe avionul de luptă, iar din anul 2009 a început zborul pe avionul de transport C-130 Hercules. La 25 oc­tom­brie 2009 a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană. Dănilă a fost din nou înaintat în grad la 29 noiembrie 2010. De la 1 octombrie 2010 a început activitatea în Statul Major General, îndeplinind funcţia actuală. Dănilă a primit de-a lungul timpului mai multe decoraţii, cele mai importante fiind Ordinul "Steaua Ro­mâniei" în grad de Cavaler şi Or­di­nul "Virtutea aeronautică" în grad de Cavaler.

Mandatul amiralului Gheorghe Marin la conducerea SMG a fost prelungit în vara lui 2010 şi se încheie la 1 ianuarie 2011. De altfel, preşedinte­le Traian Băsescu l-a decorat ieri pe şeful SMG, amiralul Gheorghe Ma­rin, cu Ordinul Naţional "Steaua Ro­mâniei" în grad de Comandor, cu în­semne pentru militari. Potrivit decretului semnat de şeful statului la 23 de­cembrie, decoraţia a fost acordată pentru serviciile deosebite aduse ins­tituţiei militare şi pentru rezultatele remarcabile în mandatul din fruntea SMG.

×