x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator STENOGRAME-BOMBĂ: Cum se împărțeau funcțiile și banii în Portul Constanța

STENOGRAME-BOMBĂ: Cum se împărțeau funcțiile și banii în Portul Constanța

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2025   •   19:56
STENOGRAME-BOMBĂ: Cum se împărțeau funcțiile și banii în Portul Constanța

STENOGRAME EXPLOZIVE! Corupția din Portul Constanța: Rețea de influență, mită și funcții cumpărate

Nume grele din PSD și afaceriști implicați într-un dosar uriaș de corupție

O anchetă a DNA scoate la iveală un adevărat mecanism de influență și corupție în Portul Constanța, cu politicieni de rang înalt, oameni de afaceri și funcționari publici în prim-plan. Stenogramele publicate de Adevarul.ro surprind discuții despre funcții promise, intervenții la nivel înalt și sume uriașe de bani tranzacționate sub formă de mită.

„Te susțin până-n pânzele albe” – Cum funcționa rețeaua de influență

Unul dintre principalii vizați este Ioan Dumitrache, liderul PSD Constanța, care este acuzat că și-ar fi folosit influența politică pentru a menține sau schimba persoane-cheie în funcții de conducere din Portul Constanța. Stenogramele dezvăluie un sistem în care pozițiile se cumpără și se vând pe baza relațiilor politice.

DUMITRACHE ION: „Eu te susțin până-n pânzele albe! (...) Am luat alalteieri masa cu [Mihai] Tudose, cu Eduard Martin, cu Cristina… Și zice: ‘Cum ai reușit, bă, că ne-ai dat (...neinteligibil...), ne uitam și nu ne venea să credem!’”

Discuțiile surprinse arată cum numirile și menținerile în funcții erau negociate direct cu lideri de partid influenți. Potrivit procurorilor, Dumitrache se lăuda că poate interveni la europarlamentarul Mihai Tudose și senatorul Paul Stănescu pentru a menține controlul asupra conducerii portului.

TEODORESCU MIHAI: „Și la București am înțeles, pe aripa Stănescu, pe aripa Tudose...”
DUMITRACHE ION: „Da, da… și președintele, ai văzut că nu e așa, și mai ales acuma, când am câștigat alegerile la municipiu, nu poți să...!”

„Mai creăm un post, că nu e nicio problemă” – Funcții inventate pentru „cine trebuie”

Procurorii DNA au descoperit că, pentru persoanele potrivite, se inventau noi funcții și se modificau structurile organizaționale astfel încât acestea să poată fi angajate.

DUMITRACHE ION: „Ce părere ai de Otilia asta? Unde...?/(...) Nu poate să revină acolo unde a fost?”
TEODORESCU MIHAI: „Păi da, dar trebuie să luăm amândoi acceptul.”
DUMITRACHE ION: „Păi mergem împreună la București.”

Chiar și regulamentele și caietele de sarcini pentru licitații erau aranjate astfel încât să favorizeze anumite persoane sau firme apropiate de rețea.

DUMITRACHE ION: „Cu PORTU’ TOMIS trebuie cu caietu’ de sarcini și (n.n. neinteligibil) experiență similară cu (n.n. neinteligibil) MARINA, ca să poată să vină operatoru’ (n.n. neinteligibil)...”

Mita ajungea la milioane de euro – „1% pentru noi, 1% pentru biserică”

DNA a interceptat discuții despre licitații aranjate și sume de bani stabilite ca mită, calculate procentual din valoarea contractelor.

CRISTEA VIOREL: „Ulterior, s-a stabilit un procent de 2%, din care 1% pentru noi și 1% ‘vor lua calea bisericii’.”

Suma mitelor vehiculate în dosar ajunge la milioane de euro, iar metodele de plată erau extrem de bine puse la punct, cu tranșe și „donații” mascate.

DNA: „La un contract de 220 milioane lei, 1,5% reprezintă 3 milioane lei. (...) Viorel Cristea a precizat că sumele se vor plăti eșalonat.”

„Am închis toate ușile de deasupra noastră” – Legături la Ministerul Transporturilor

Printre numele apărute în stenograme este și cel al omului de afaceri Jean Paul Tucan, care se lăuda că are acces la „factorii de decizie din minister” și că poate influența proiecte strategice.

TUCAN: „Stăm fără griji, că eu am închis toate ușile de deasupra noastră.”

Discuțiile sugerează că Tucan avea legături directe cu un „Bogdan” din Ministerul Transporturilor, care îl asigura de sprijin și de protecție în cadrul licitațiilor.

Acest dosar DNA expune una dintre cele mai complexe rețele de corupție din România, unde politicul, afacerile și funcțiile publice sunt interconectate printr-un mecanism sofisticat de influență și mită.

Investigația este în plină desfășurare, iar numărul celor implicați ar putea crește, pe măsură ce procurorii analizează toate probele.

Subiecte în articol: stenograme Portul Constanţa