Curtea de Apel Cluj a dat publicitati motivarea in cazul arestarii lui Sorin Apostu. Primarul din Cluj a fost arestat pentru ca existau indicii ca se pregatea sa savarseasca si alte infractiuni. In plus, unul dintre arestati promitea ca va interveni la persoane din anturajul Guvernului, pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al Guvernului.
"La intelegere cu invinuita D.A., inculpatul A. S. pregatea savarsirea unei noi infractiuni, prin inlesnirea obtinerii de catre societatea acesteia, SC G. F. SRL a unui nou contract de asigurare al parcului auto al RATUC Cluj Napoca pentru anul 2012, urmarind obtinerea in continuare de foloase necuvenite, urmare a faptelor sale de coruptie si doar interventia organelor de urmarire penala a reusit sa curme activitatea infractionala a inculpatului", scriu magistratii in document.
"In ce priveste pericolul social, ca temei de arestare, el este prezent si rezida din modul in care inculpatul a actionat, din lipsa de responsabilitate de care a dat dovada prin desconsiderarea a ceea ce inseamna actul de management al institutiei Primariei Municipiului Cluj Napoca, din scopul urmarit, respectiv, obtinerea unor sume insemnate de bani. Mai mult, folosind intr-un scop total neadecvat pozitia sa de primar al municipiului, inculpatul A. S. s-a prevalat de aceasta pentru obtinerea unor foloase materiale necuvenite, activitate in care s-a implicat, dupa cum rezulta din actele dosarului, pe intreaga perioada a functiei, pana in prezent", se mai arata in motivare.
Ce-mi iese mie la afacerea asta? O suta de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate
Potrivit motivarii Curtii de Apel Cluj, din probatoriul dosarului rezulta ca inculpatul Calin Stoia, directorul general al Brantner Romania, arestat in dosarul Apostu pentru 29 de zile pregatea savarsirea unei noi infractiuni de coruptie, prin promisiunea ca va interveni la persoane cu functii de decizie pentru rezolvarea alocarii unor sume de bani pentru contracte la constructii de drumuri, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.
"Astfel, in cadrul discutiilor purtate la datele 25 si 28 august 2011 cu un cunoscut al sau, om de afaceri din judetul Arges, inculpatul Calin Stoia ii promite acestuia ca va interveni la persoane din anturajul Guvernului Romaniei, pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al Guvernului, in favoarea unei societati de constructii de drumuri. Pentru aceasta interventie, inculpatul Calin Stoia pretinde remiterea unui procent de 10% din suma alocata de la Guvern, imprejurare care rezulta din procesul verbal de redare a convorbirilor telefonice":
"Calin Stoia (S.C.M).: Hai zi cumetre.
B.: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresa facuta de prefect presedintelui Consiliului Judetean, intelegi? E lucrarea din 2009 la niste drumuri, cand au fost calamitatile alea, intelegi?
S.C.M.: Da.
B.: Si de, oamenii au un milion de euro de recuperat, si acuma, in prima transa, e facut scrisoarea de astia, ti-am zis...
S.C.M.: De firma care o facut lucrarile?
B.: Da, dar pe primarie, e facuta adresa pe primaria respectiva.
S.C.M.: Deci primaria o avut contract, firma respectiva cu primaria.
B.: Da, deci nu apare firma, stii? Doar primaria apare.
S.C.M.: Am inteles.
B.: Intelegi? Si in prima transa ar fi vrut 500.000 euro, 540.000...
S.C.M.: Stai putin, e foarte important cine trebuie sa plateasca banii astia. Primaria care trebuie sa-i primeasca de unde?
B.: De la Guvern.
S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezerva?
B.: Da, Fondul de rezerva.
S.C.M.: Ala-i la dispozitia primului-ministru.
B.: Da, pai asta ti-am zis, ca ala merge...
S.C.M.: Si de ce nu-i da?
B.: Pai se face o lista acuma, ca de aia e urgenta, cica se face o lista acuma in care sa se dea la mai multi si stii cum e, care intra pe lista. Asta ne trebuie.
……
S.C.M.: Mai frate, iti spun sincer si sa nu ma intelegi gresit, dar suma e prea mica ca sa pot sa declansez o chestie de genul asta, ba, haide, dati-le la aia un milion de euro. Intelegi? Adica eu am niste mecanisme prin care pot sa declansez o operatiune de genul asta, dar toate astea au niste costuri.
B.: Pai normal ca oamenii...
S.C.M.: Is oameni seriosi, daca spun ajutati-ma si pe mine sa ia ala un milion ...pentru o suta de mii nu ma dau jos din pat.
B.: Da, da, atunci da, prima transa e de 500 mii, urmatoarea e de 500, intelegi?
S.C.M.: Inteleg, de asta incerc sa-ti spun, ca sa ajungi acolo in preajma lu number one trebuie sa ajungi prin niste oameni care au si ei anumite valori, intelegi? Si asta vine si spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O suta de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate.
B.: Da.
S.C.M.: Cam asa functioneaza. Adica afacerea trebuie sa fie suficient de interesanta ca sa-i ...
B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumosi.
S.C.M.: Am inteles. Dar sunt niste costuri, asta incerc eu sa-ti explic tie, ca-s niste sume la care baietii care-i stiu eu, care pot sa influenteze chestia asta nu se deranjeaza.
B.: Da, asta e.
S.C.M.: Eu o sa pun o intrebare.
B.: Pune-i o intrebare si zi care ar fi costul. Ca sa stim.
S.C.M.: Iti spun acuma, 10% e intotdeauna. Asta-i costul.
………………………
B.: Da, un 10% asta e, dar no, stiu eu, nu e o problema, dar problema....."
Apostu stabilea "intalnirile conspirative" in parking-ul Primariei Cluj-Napoca
Primarul din Cluj-Napoca stabilea "intalnirile conspirative" cu oamenii de afaceri Simion Muresan, Mustafa Bekar si Calin Stoia in parking-ul Primariei, "locatie aflata in afara oricarui control al autoritatilor", se arata in motivarea Curtii de Apel Cluj
Potrivit documentului citat, Apostu a utilizat "un numar impresionant de aparate telefonice mobile, la care schimba cartelele cu mare frecventa", intrucat la domiciliul si la biroul primarului au fost descoperite, in urma perchezitiilor 17 telefoane mobile.
"Este evident ca, tot acest efort de conspirativitate, a fost facut tocmai pentru a ascunde natura relatiilor existente intre ei, si nu pentru ca cineva ar fi oripilat ca inculpatul se cunoaste cu invinuitii (doar toti au contracte in derulare cu primaria, deci este de presupus ca se cunosc), ci pentru ca, relatiile lor reale sunt cointeresate material, sunt esentialmente ilicite, iar ascunderea acestui ilicit s-a facut cu foarte multa minutiozitate. Daca activitatile lor ar fi unele oneste, transparente, este evident ca tot acest efort de ascundere nu ar mai avea loc", se arata in motivarea Curtii de Apel Cluj.
Intr-una din discutiile sale, inculpatul Calin Stoia ii spune unui cunoscut de-al sau ca el foloseste numai cartele telefonice preplatite, ca are mai multe telefoane, ca foloseste o cartela cateva zile apoi o arunca, inlocuind-o cu o alta, pentru a se asigura ca nu este supravegheat.
"Calin Stoia: Ba, solutii ar fi. Imi dai tu un numar si te sun eu de pe alt numar. As putea vorbi, stii.
B.: Da. Iti trimit eu pe Facebook.
Calin Stoia: Numai maine, ca eu am acasa vreo trei telefoane din astea cu cartela, stii? Le iau, le arunc. Folosesc cartele si o arunc.
B.: OK.
Calin Stoia: Imi dai un numar de telefon si te sun eu de pe un numar de acolo si putem vorbi. …."(discutie din 25 august 2011)
O alta convorbire purtata de inculpatul Calin Stoia arata ca Apostu stabileste la telefon doar datele si punctele de intalnire, face comunicari succinte, iar singura varianta apreciata ca "sigura" este discutia personala, "in locuri considerate apte in protejarea confidentialitatii". Astfel, dupa ce in cursul lunii septembrie 2011, omul de afaceri B. H. i-a cerut lui Calin Stoia sa intervina la primarul Sorin Apostu pentru a "obtine cu urgenta" o autorizatie, Stoia ii spune interlocutorului sau ca astfel de discutii trebuie purtate personal, pentru ca "asa functioneaza sistemul…nu se pot vorbi prin telefon acest gen de probleme":
"Calin Stoia: Nu, nu pot, eu pe telefon cu el nu pot vorbi.
B. H.: Nu, nu, nu sa vorbesti, da' ii trimiti un SMS cu un numar.
Calin Stoia: Nu exista, nu exista. Crede-ma, ca nu vreau sa... asa ii, asa functioneaza...
B. H.: Am inteles, eu te-am intrebat m-am gandit la o varianta.
Calin Stoia: Daca... deci singura varianta care functioneaza in afara de mine daca ma duc la el este sa te duci tu, caci te cunoaste, stie ca esti prietenul meu, stie cine esti si daca tu te duci si-i spui domnule, acolo, frumos. Iti spune vino la 10:30, te primeste instantaneu, deci nu exista sa stai, maxim 5 minute...
B. H.: Da.
Calin Stoia: Da. Intri frumos, ii spui buna ziua, domnu’ X, am o problema pe care nu stiu cum s-o rezolv........................................."
In motivarea Curtii de Apel Cluj se mai arata ca Apostu isi stabilea intalnirile cu invinuitii prin convorbiri cu continut eliptic, insa fiecare dintre interlocutori intelegea exact sensul comunicarii si locul de intalnire.
Spaga de 94.000 de euro
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, acuzat de luare de mita, si directorul general al Brantner Romania, Calin Stoia, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, joia trecuta.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, in perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj. Banii au fost incasati de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatura al sotiei sale.
Sotia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este si ea invinuita in acest dosar. Presedintele PDL Cluj-Napoca, primarul Sorin Apostu, a fost suspendat din partid.