x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Dec 2008   •   00:00

AZI, TEZA LA MATE
Peste 400.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a vor susţine astăzi, de la ora 12:00, teza cu subiect unic la Matematică. Extragerea variantei de subiect din cele 10 posibile este programată la ora 10:00 la sediul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar. (E. M.)

DATORIE RECUPERATĂ
Aproape un miliard de dolari, care vor fi recuperaţi din datoria Irakului către ţara noastră, vor fi viraţi către Fondul Proprietatea. Potrivit unui comunicat al Guvernului, cele 25 de companii care au efectuat înainte de 1989 operaţiuni de export în Irak vor primi şi ele 29,4 milioane de dolari din suma totală. Irakul va plăti datoria eşalonat, între 1 ianuarie 2009 şi 31 martie 2028. (D. I.)

FLORILE DALBE
Sub genericul “Florile Dalbe”, în perioada 12-14 decembrie 2008, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” găzduieşte un program de datini şi obiceiuri de Crăciun. În jurul bradului vor fi prezentate produse tradiţionale şi se vor organiza expoziţii de instrumente populare. Deschiderea evenimentului va avea loc mâine la ora 12:00. (Anca Alexe)

FĂRĂ TEME DE VACANŢĂ
Elevii bucureşteni nu vor mai avea de făcut teme în vacanţa de iarnă care începe pe 20 decembrie. Preşcolarii sunt sfătuiţi însă să înveţe poezii sau cântece, să participe la spectacole pentru copii şi să se uite la desene animate nonagresive. Elevii din clasele primare pot merge la piese de teatru, pot face sport şi excursii, iar cei mari sunt sfătuiţi să meargă la concerte, la teatru şi la film.

CAZUL ROMPETROL
Cazul Rompetrol s-a reîntregit ieri la Tribunalul Bucureşti, fostul vicepreşedinte al CNVM Irina Popovici urmând a fi judecat împreună cu Dinu Patriciu.
Cele două dosare au fost anchetate iniţial împreună, dar au fost despărţite la momentul trimiterii în judecată. După mai bine de doi ani de procese, Tribunalul Bucureşti a decis totuşi că este mai bine să judece cele două cauze împreună. (M. Pasă Petru)

NETCITY – 15 KM
Primul tronson de 15 kilometri din proiectul NetCity, reţeaua metropolitană de telecomunicaţii prin fibră optică a Bucureştiului, a fost finalizat în zona Unirii. Potrivit directorului Netcity Telecom, Nicolae Ghioca, au fost realizate, de asemenea, 56 de branşamente pentru clădirile aflate pe bulevardele principale, 35 de subtraversări ale carosabilului şi 180 de camere de tragere, unde vor fi introduse cablurile de fibră optică. Acest proiect va duce la dispariţia din Capitală a stâlpilor pe care sunt fixate cablurile operatorilor de internet, telefonie mobilă şi televiziune.

"ŞOFER" FĂRĂ PERMIS
Un taximetrist a fost depistat că nu avea permis de conducere în urma unei acţiuni organizate de poliţiştii rutieri. De asemenea, alţi trei taximetrişti au fost depistaţi de poliţişti conducând, deşi aveau permisele suspendate. În urma acţiunii organizate de poliţişti în această săptămână, au mai fost descoperiţi 17 taximetrişti "piraţi", care efectuau transport de persoane fără autorizaţii.

BUZĂU
Fiul unui şef al ASP Buzău a profesat trei ani ca medic dentist în baza unei adeverinţe false. Tânărul a fost identificat în momentul în care a depus documentaţia pentru a deveni membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România, filiala Buzău. Radu Scântei, care este fiul şefului Serviciului Supravegherea Stării de Sănătate din Autoritatea de Sănătate Publică Buzău, Carmen Scântei, absolvise doar 4 ani de facultate.

PAPUCEII SF. SPIRIDON

La Biserica Sfântul Spiridon Vechi din Bucureşti vor sosi azi papuceii Sfântului Spiridon de la mănăstirea cu acest hram din Insula Corfu, Grecia. Racla cu părticele din moaştele sfântului va fi adusă şi ea în procesiune, începând cu ora 17:00, de la Biserica Sfântul Spiridon Nou. Evenimentele sunt prilejuite de ziua smeritului ierarh Spiridon, care este la 12 decembrie. Moaştele vor rămâne spre venerare timp de patru zile la Biserica Sfântul Spiridon Vechi. (Daniela Şontică)

ARGEŞ
Casa de Pensii Argeş a fost luată cu asalt în noaptea de marţi spre miercuri de peste 400 de pensionari. Aceştia au vrut să se afle printre primii în grupul celor care îşi depun cererile pentru biletele de tratament pe anul 2009. Deşi, în mod normal, ghişeele ar fi trebuit să se deschidă în noaptea de miercuri spre joi, la ora 00:00, conducerea instituţiei a schimbat programul, pentru ca pensionarii să nu îngheţe în curtea instituţiei. (Elly Cristea)

S-A GHICIT ZU-MA
Campania Ghiceşte ZU-ma s-a încheiat, iar marele premiu a fost câştigat de Emil Rusu din Braşov. El a ghicit suma ascunsă în marele cub ZU instalat în faţa Băneasa Shopping City şi la Fântâna din Piaţa Universităţii. În sfera transparentă de lângă cub se aflau bancnotele ZU care însumau 92.197 de euro. Numărul său de telefon a fost ales, dintre cele 139 ale celorlalţi oameni care au ghicit suma, de către Ruxandra, dispecer Taxi 2000, ascultătoare de Radio ZU. (A.V.P.)

NATALITATE ÎNCURAJATĂ
Indemnizaţia pentru mame va fi de 85% din media tuturor veniturilor medii lunare impozabile, începând de la 1 ianuarie 2009. Guvernul a aprobat ieri actul normativ prin care sunt stabilite normele de aplicare a Legii nr. 257/2008, privind indemnizaţia acordată mamelor pentru creşterea copiilor: 85% din veniturile din ultimele 12 luni, timp de doi ani. Mamele pot opta pentru suma de 600 RON dacă au venituri mai mici. (D.C.)

CARNIC-DECIZIE FINALĂ

Curtea Supremă a confirmat ieri anularea certificatului de descărcare de sarcină arheologică, emis de Ministerul Culturii pentru ca Roşia Montana Gold Corporation să exploateze aşa-numitul Masiv Carnic. Decizia Curţii este definitivă şi irevocabilă şi marchează sfârşitul unei lungi bătălii legale purtate din 2004 de ONG-urile româneşti pentru a salva acest sit arheologic unic, pentru protejarea căruia statul român are obligaţia să ia toate măsurile administrative, legale şi tehnice.

JUCĂRII PENALIZATE
Aproximativ 2.000 de jucării au fost retrase de la vânzare după ce OPC a făcut un control în 17 magazine din Cluj în prima săptămână a lunii decembrie. Au fost verificate peste 18.000 de jucării, iar inspectorii OPC au constatat nereguli la indicaţiile de utilizare şi avertismente în documentaţia de conformitate a jucăriei, după cum au constatat şi că jucăriile scoase de la comercializare nu aveau placheta TELCONS afişată la vedere. Amenzile aplicate de OPC s-au ridicat la 15.000 lei. (Lacrima Andreica)

FĂRĂ BRAD LA GUVERN
Guvernul a renunţat să mai comande un brad înalt de Crăciun care să fie amenajat în curtea Palatului Victoria. Decizia a fost impusă de necesitatea reducerii cheltuielor administrative pe final de an, au declarat, ieri, surse guvernamentale. "Motivul renunţării la această tradiţie de Sărbători este necesitatea reducerii cheltuielilor administrative curente", au afirmat sursele citate de Mediafax.

TIMIŞOARA

Doi bărbaţi, răniţi în urma exploziei produse luni la Timişoara, au decedat ieri. Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Casa Austria a Spitalului Judeţean Timişoara, Tiberiu Bratu, a declarat că la spital au rămas internate două persoane rănite în explozie. Cinci persoane au ajuns luni dimineaţă în stare gravă la spital, după ce au fost rănite în urma unei explozii produsă la conducta de gaze a unei case aflate în zona Iosefin din Timişoara şi urmată de un incendiu. Imobilul se află în zona istorică a oraşului, fiind compus din mai multe apartamente. (Mircea Opriş)

COSMOTE, AMENDAT

Operatorul Cosmote a fost amendat cu 6.000 de lei pentru mesaje comerciale nesolicitate pe telefonul mobil. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a aplicat amenda la sfârşitul lunii noiembrie. Potrivit Cosmote, este singura reclamaţie de acest gen înaintată de vreun client al operatorului către ANSDCP. Vodafone a primit o amendă asemănătoare în 2007.
×
Subiecte în articol: observator